Снимки

Площадът пред Централна гара в София ще има нов облик. Догодина ще бъде обявен конкурс за обновяването на пространството. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“. По думите му мястото е подценявано през годините, а в същото време е обезпечено с всички видове транспорт.

През 2018 година ще се проведе и конкурса за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за изкуства и култура. „В момента изчистваме детайли от вътрешното разпределение. Надявам се през 2019 г. да видим сграда за нуждите на културата. Това ще е още едно спасено място, което няма да се превърне заведение“, каза Здравков. Архитектът припомни, че догодина ще се търси и изпълнител, който да промени облика на площад „Света Неделя“. Очаква се пространството пред хотел „Балкан“ да бъде освободено от автомобили и там да бъдат изложени разкритите находки от Древна Сердика.

„През 2018 г. ще стартират и конкурсите за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове в пространството около НДК и за зона 3 в центъра на София - в нея влизат Градската градина, площад „Александър Първи“, част от булевард „Цар Освободител“ и пространството около Руската църква“, каза още той. Ще бъдат подготвени и проекти за обновяването на сградата на Столичната библиотека и издигането на мавзолей на загиналите от Първата световна война в двора на Военна академия „Георги Раковски“. От „Московска“ 33 предвиждат столичани най-накрая да си имат и собствен аквапарк. Той ще бъде изграден до парк „Възраждане“.

Както „Монитор“ вече писа, предвижда се създаване на наредба за дизайна на градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците. Здравков каза, че разлепването на реклами, поставянето не само на климатици, но и на различни типове дограма в момента никъде не е регламентирано. По време на семинара той обяви, че столицата ще си има и свои цвят, които ще бъде избран догодина от експерти. Така чадърите, тентите, кашпите и други елементи из софийските улици ще бъдат в един цвят. Здравков даде пример с Париж, където цветът е шоколадово-кафяв, а пък в Лондон е специфично зелено и е категоричен, че и столицата трябва да намери своя цвят. Приемането на новата наредбата зависи от това кога ще бъдат гласувани поправките в Закона за застрояване на територията на Столичната община. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.