Снимки

Пуснаха първия в страната кибернож. Той вече работи в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив, съобщила от лечебното заведение. Лечението с него за здравноосигурени се поема от Националната здравноосигурителна каса и на практика на болния излиза безплатно, допълниха от там.

С новата система за радиохирургия първите пациенти вече преминаха лъчелечение, поясни д-р Мария Влайкова – началник на Клиниката по лъчелечени, където се намира киберножът. Киберножът вече е прилагат при засегнати от доброкачествени и злокачествени формации на носоглътката, пириформения синус, окото с неговите ретина, хориоидея, орбита, главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система , както и при новообразувания на вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

От юли терапията с новата техника ще бъде прилагана и на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб и с тумори на костите на таза.

До края на годината се предвижда да стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на т. нар. подвижни органи, каквито са черния и белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

С въвеждането в експлоатация на киберножа няма да е необходимо да изпращаме хората в различни онкологични центрове в чужбина, което до сега забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, посочи д-р Влайкова.

Терапията с него представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани, тъй като с лазера се третира само болната тъкан, припомни д-р Влайкова.

Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“.

Приемането за лечение с него става след записване на час на телефони: 032602 330 и 0887 705636, апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A.

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.