Учените от Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН съобщиха, че са открили нова неизвестна досега система от пет суб атомни части, благодарение на работата на детектора LHCb на Големия адронен колайдер. Това са т.нар. Beauty quarks или b quarks, известни на български като чаровни кварки.

Изключителността на това откритие е, че са открити пет нови състояния наведнъж.

Частиците са открити при възбудено състояние - състояние на частиците, при което те има по-висока енергия, отколкото абсолютния им минимум или основно състояние - на една частица, наречена "Омега-си-нула", Ωc0. Тази Ωc0 е барион, частица с три кварка, съдържаща два "странни" и един "чаровен" кварк. Барионите тежки съставни (не елементарни) частици, сред които са известните ядрени частици неутрон и протон, които изграждат почти цялата материя.

Това откритие стана възможно благодарение на специализираните възможности на детектора LHCb за точно идентифициране на различни видове частици и също благодарение на големия набор от данни, натрупани по време на първото и второто пускане на Големия адронен колайдер.

Следващата стъпка ще бъде определянето на квантовите числа на тези нови частици - характерни числа, използвани за определяне на свойствата на отделната частица. Това откритие ще допринесе за разбирането на това как трите кварки се обвързват в един барион и се свързват в мултикваркови системи като например тетракварки и пентакварки.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Създадоха робот психопат

Учените понякога изненадват с хрумванията си – доказателство за това е разработката на иначе най-реномирания инженерен институт в света - Масачузетския технологичен институт, на робот психопат.

Иван Дуке е новият президент на Колумбия

Избраният за президент на Колумбия Иван Дуке призова за единство, след като спечели балотажа на изборите срещу пламенен левичар, чийто възход разтърси традиционната политическа класа в Колумбия и създаде остри и дълбоки разделения по отношение на мирния процес в страната.