Снимки

Изпитните работи на 50 000-те зрелостници, които ще се явят на матура тази година, ще се проверяват електронно. Писмените работи от всички предмети ще се преглеждат на компютри в 41 центрове в цялата страна. Електронната проверката на зрелостните изпити беше въведена миналата година, но не за всички предмети. Матурите по българи език и литератури и по английски език се проверяваха на хартия. На поправителната изпитна през август и септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Тази година старият начин на проверка, при който всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия, остава в историята. „При дигиталното оценяване ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите“, обясниха от Министерството на образованието.                                                                                           682-ма оценители ще проверяват матурите тази година. Както досега, всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители. Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Отделните части ще имат различна продължителност, а като цялата матура ще трае четири астрономически часа. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура – на 22 май. Изпитите по желание ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.