Снимки

Гражданите да бъдат предупреждавани с есемес или по мейл кои администрации в държавата разменят информация с техните лични данни. Това стана ясно днес при представянето на концепцията за работата на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), което направи председателят на ведомството Росен Желязков.

Според него трябва да направим така, че тази информация

да се дава от нас само веднъж

в администрациите. „Не бива да ни се налага всеки път, искайки услуга от държавата или общината, да ни карат да я даваме отново”, обясни той по време на представянето. Желязков специално подчерта, че в Закона за електронното управление изрично са предвидени санкции за чиновник, поискал повторно от хората данни, налични в системата.

Шефът на ДАЕУ обясни, че все още множество администрации в страната държат една и съща информация, но електронните им системи трудно я обменят. Желязков определи сегашното състояние като феодализация и добави, че едва 20% от всички системи за съхранение и обработка на данни правят автоматично резервни копия и само още толкова имат дублиращо захранване, гарантиращо намалява на рисковете от загуба на информация. Той каза, че у нас годишно се издават 25 млн. удостоверения и за тях сега по гишетата се губят по около 50 млн. човекочаса. „От друга страна, администрациите, създаващи тези документи,

не знаят кой е крайният потребител

Оказва се, че те са други администрации, а не гражданинът и той става приносител на удостоверението от едната в другата”, уточни той.

По достъпност на електронните услуги сме на 64% от средното ниво за ЕС. По-добре сме по индексите за системите с отворени данни. През миналата година сме били 16-и от 122 държави в света.

Желязков подчерта, че основното предизвикателство пред електронното управление е нормативната джунгла, свързана с административното обслужване. Данните на ДАЕУ сочат наличието на 357 закона, 476 правилника, 2276 наредби и 198 инструкции, общо 3307. Отделно администрациите предоставят 2312 услуги на гражданите и бизнеса, свързани с 900 регулаторни режима. По думите му не бива

да се допуска електронизация на бюрокрацията

Той посочи за пример как Законът за търговския регистър задължава бизнеса годишните отчети да бъдат подавани към няколко администрации, които просто могат да си го изискат през мрежата една от друга.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).