Снимки
102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван Христов от шуменското село Памукчии. Столетникът подкара поредната година от втория си век в компанията на дъщеря, двама внуци, четирима правнуци и още толкова пра-пра-внуци. Тъкмо щели да го вземат войник и да заминава за фронта през Втората световна война, когато Германия капитулирала и военните действия му се разминали, разказа пред "Монитор" правнучката му Валентина. Целий си живот прадядо й прекарал в родното Памукчии без нито ден да има печат в трудова книжка. Според внука му Диян на младини дядо Иван се уплашил от идването на руснаците и получил язва с кръвоизлив. Постоянно бил отмалял, нямал сили, лекарите му казвали, че има колит. Към края на 40-те на миналия век стигнал до инвалидна количка. Жена му Трендафила насила го завела на почивка във Вършец, където след седмица оставил количката и станал на крака. 
Заради здравето си така и не се хванал никъде на работа. Ходел с козите в гората, а за да не скучае плетял дамаджани, рогозки и кошници и с това изкарвал прехраната си. Пенсия получил едва през 1987, когато станал на 70, по старост.
Алкохола дядо Иван спрял още през 1945, цигари никога не пушил, а се хранел изключитнелно с козе мляко и компоти. Като изключим колита, който го преследвал през целия му живот и до днес се радва на сравнително добро здраве. Жена му починала на 90 през 2010, дъщеря му ходи с два бастуна, но дядо Иван носи само един и то не за да се подпира, а за фасон и авторитет, обяснява внукът му Диян. Вестниците ги чете без очила, не пропуска нито новини по телевизията, нито гласуване на избори. Според дъщеря му и близките му за това, че е достигнал до тази възраст е помогнало и олимпийското му спокойствие - не се ядосва нито за политика, нито нещо друго може да го изкара от равновесие.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.