Снимки

Решение за замразяване на възнагражденията на народните представители към размера им от декември 2016 година ще внасе в парламента БСП. Това обяви Жельо Бойчев в НС, като уточни, че намира за неприемливо депутатските заплати да продължат да се актуализират на всеки три месеца, а управляващата коалиция "ГЕРБ- "Обединени патриоти" да обещават увеличение на гражданските заплати чак към края на мандата си. От самите народни представители зависело дали това решение ще се осъществи.

Освен това, от БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1-ви юли тази година на база средноосигурителен доход за 2013 година. Това може да се случи чрез закон за допълнение на кодекса за социално осигуряване.

От левицата казват, че целят намаляване на различията между т.н. стари пенсии и новоотпуснатите пенсии. Разликата за един и същи стаж е огромна. Според тях Мярката ще подпомогне най- възрастните хора, които били най- ощетени от държавата.

По изчисленията им това преизчисление би струвало 600 млн. лв. за тази година. А пенсиите ще се увеличат в зависимост от момента на пенсиониране- около 20% за тези преди 2000 година, което ще бъде таван на увеличението, а най- малко ще получат тези, които са се пенсионирали в последните години.

Има много висока фискална цена, която не съм сигурен, че може да бъде поета. Подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел, зави обаче бившият финансов министър Владислав Горанов във връзка с искането на БСП за преизчисляване на пенсиите.
Той отбеляза още, че по времето на предизборната кампания от ГЕРБ са се въздържали от пресилени обещания, защото всички доходи трябвало да растат, но съобразно икономическото ни състояние. Освен това Горанов, който вероятно ще заеме министерски пост и в бъдещия кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" отсече, че не е работа на народните представители да ровят в бюджета. Подобно решение не е в правомощията на народните представители като законодателна инициатива. Актуализация на бюджета се прави само от Министерски съвет, обясни той. Горанов обеща предложението да бъде анализирано, но не можело да бъде подкрепено.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.