- Д-р Георгиев, по последни данни се оказва, че нивото на ХИВ позитивните и развилите болестта СПИН се запазва приблизително едно и също от години. За разлика от това обаче се наблюдава увеличение на заразените със сифилис. Какво е обяснението?

- Въпреки че сме в 21-ви век, българинът все още не е с висока сексуална култура. Някои хора са доста немарливи и могат да не лекуват сифилиса продължително време, докато хронифицира. Най-често заразяването с него се получава от платена любов без презерватив. Срещу това заболяване има съвременни и ефикасни медикаменти. Важното е човек да отиде навреме на лекар. А най-добрият вариант всъщност е да се научим, че е най-добре да правим секс с кондом. Все още има хора, които не зачитат това предпазно средство.

- Дори при всички кампании за безопасен секс?

- Непрекъснато се организират кампании, но българинът си кара, както си е свикнал. Добре е, че хората се научиха при наличието на някаква симптоматика да търсят лекарска помощ.

- В кои възрастови групи кондомът се смята за „мръсна“ дума и не се ползва?

- Младите се научиха, станаха по-предпазливи, те са и по-осведомени, повече време прекарват в интернет, наясно са с опасностите. По-възрастните обаче не са свикнали с презерватив, пренебрегват риска да се заразят с ХИВ и с венерически заболявания. Затова и заболеваемостта от такива инфекции не намалява.

- Вярно ли е, че има цикличност в разпространението на сифилиса?

- Абсолютно вярно е, но не е доказано с какво е свързана. В миналото сифилисът е бил много разпространен, дори до средата на миналия век. Заразявали са се цели фамилии, защото са се хранели от един и същ съд, хигиената е била на ниско ниво. Хване ли го един от мъжете в къщата, пламва цялото семейство. Затова преди време сифилисът е бил и най-разпространеното венерическо заболяване. Сега картината е съвършено различна, но заболяването го има. За разлика от тогава обаче сега хората се инфектират само по полов път.

- Защо?

- Защото хората не се пазят.

- Градското или селското население страда повече от венерически болести към момента?

- Пътуващите хора. Особено шофьорите на дълги разстояния, които ползват платена любов по пътищата. Там нещата са далече от хигиената.

- Оправданието пред жената „хванал сифилис или трипер в басейна“ не важи, така ли?

- Това важи само за пред жената, но от басейн при тази прецизна дезинфекция е изключено да се заразиш както със сифилис, така и с трипер. Няма как да пипнеш полова болест от водата. Ако стъпвате боси на плочките край басейна или сядате на шезлонг, който не е застлан, може да се заразите с гъбички, но с венерическо заболяване – абсурд.

- А от обществената тоалетна може ли да се прихване срамна болест?

- Може, но ако предишният не е излязъл от кабинката. Само от седалката не става.

- Каква е картината при трипера?

- Там се наблюдава известен спад на инфектираните, но бактериални вагинози, хламидии, папиломи (вирусни брадавици) има не малко.

- Какви опасности крие нелекуваната гонорея?

- Ако не се лекува дълго време и стане хронична, както и хламидиите, удря по репродуктивните възможности на човека. Това важи донякъде и за сифилиса. При трихономите това се случва по-рядко. Човек да не забравя, че тези инфекции нарушават детеродните способности, затова да ползва презерватив, ако е със случаен партньор и най вече когато ползва платена любов.

- Как стои въпросът с т.нар. азиатски трипер в България?

- Азиатският трипер представлява по-различен щам на гонореята, който не се поддава на повечето антибиотици, а само с два вида от инжекционен тип. Той е рядкост за България. За петнадесет-двадесет години съм имал не повече от четири такива случая. С него се инфектират пътувалите в азиатските страни. Този щам на трипера е характерен за Виетнам и Камбоджа, доста американски войници са си го занесли у дома някога. Затова и създаденото срещу него лекарство е заради тях.

- Ако триперът не е азиатски, може ли човек да си спести срама и да се излекува сам с антибиотик от аптеката?

- Някой може и да извади късмет и да се самоизлекува, но в повечето случаи се постига замъгляване на картината и хронифициране. После нещата стават сложни и човекът идва с хронично заболяване, което се лекува много по-трудно. При всички венерически заболявания най-важно е да се реагира бързо, т.е. да се отиде на лекар и да се направи микробиологично изследване. Това става с взета от пациента урина и сперма или влагалищен секрет. Като се установи точният причинител, се предписва и точното лечение. Ако не знаем точния причинител, нямаме антибиограма, лечението се проточва и е възможно да се наложат няколко курса на лечение.

- Кои венерически заболявания засягат повече хетеро- и кои повече хомосексуалните?

- Броят на заразените с вируса на СПИН сред хомосексуалните е много по-голям, отколкото сред хетеросексуалните.

- Защо?

- Заради нараняванията при сексуалния акт и по-големия промискуитет. Аз съм имал хомосексуални пациенти, заразени с вируса на СПИН и сифилис накуп. Опасностите при тях са повече.

- Възможно ли е едно венерическо заболяване да протече и да напредне без симптоматика?

- Може, например хламидиите, уреаплазмата, уреалитите. При тях симптоматиката е много бледа, дори никаква, докато трихомоните ги издава паренето. Затова и при първите картината може да стане ясна едва след едно изследване. Нещо повече, хламидиите, ако не се хванат в първите две-три години, могат да ударят ставите, дори да засегнат очите.

- Може ли да се ослепее от тях?

- Хубавото е, че дори тогава процесът е обратим и са лечими, макар и по-бавно.

- Защо нивото на заразените с ХИВ вируса остава приблизително едно и също, но варира броят на инфектираните с други венерически заболявания?

- Категорично обяснение трудно може да се даде. Има обаче една хипотеза, за която не е ясно доколко е вярна. Някои смятат, че това се дължи на факта, че в България повече се практикува прекъсването на половия акт, отколкото противозачатъчните средства, както и че се ползват повече презервативи, отколкото противозачатъчни средства в сравнение с други страни.

 

Визитка:

 

- Д-р Светослав Георгиев е завършил Медицинския университет в София през 1993 година

  • Работил е като педиатър

  • Има придобита специалност по кожни и венерически болести

  • Повече от двадесет години работи в Кожно-венерическия диспансер в столицата

  • Има редица специализации по дерматози и дерматологични заболявания

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нашето си е най-хубаво, ама друг път!

Нашето си е най-хубаво! Българинът обича да се бие в гърдите с това. Че образът на патриот не е нищо повече от поза обаче прозира в малките неща. Като във факта, че нашенецът уж всичко родно люби, тачи и милее, но не съвсем.

Скъпото евтино

Евтиното обикновено излиза скъпо. Тази неоспорима истина усетиха върху себе си европейските пациенти, в това число и българският болен.