Главният прокурор препоръча златно сечение за антикорупционния закон

Главният прокурор препоръча златно сечение за антикорупционния закон

Главният прокурор Сотир Цацаров препоръча да се прояви разум и политическа воля, за да се намери златното сечение – най-доброто от двата законопроекта на ГЕРБ и БСП за борба с корупцията.

„Моето желание е на законопроектите да се гледа с оптимизъм, от двата проекта да отпаднат негативите и да се търсят само позитивните решения. В противен случай, ще се получи просто един политически сблъсък, който едва ли ще е резултатен”, коментира той в кулоарите на НС след среща с ръководството на БСП, на която бяха представени текстовете на червените. Според Цацаров свикването на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност от президента по темата за борба с корупцията също била положителна стъпка, тъй като ще се даде възможност за диалог и постигане на съгласие.

По време на разговорите със социалистите Цацаров е дал своите професионални забележки по техния законопроект. Според него кръгът от лицата, обхванати от него, бил твърде широк и трябвало да се стесни. В него бил включен например шефът на спортния тотализатор, а не влизали членовете на КЕВР. Самият соцлидер Корнелия Нинова преди това сподели, че по препоръка на Цацаров ще изключат и военните, като за тях си има отделни съд и прокуратура.

Обвинител номер едно подчертал още, че би следвало разпоредбите относно разследващите правомощия на бъдещата агенция да се синхронизират с НПК, тъй като към момента това не било така. „Дадох и категорично отрицателно становище една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на СРС. Има си ДАТО, има дирекция в ДАНС, които се занимават с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на правителството, има възможност да притежава техническа възможност за СРС, това ще бъде изключително вредно. СРС трябва да бъдат прилагани само от един-единствен център, защото това е възможност за контрол. Колкото повече техника има пръсната, дори и в сегашната ситуация, толкова повече нещата биха изглеждали не добре”, обясни Цацаров. Той посочи още, че в законопроекта на БСП се предвижда служителите на сегашната дирекция в ДАНС да преминат автоматично в новата агенция, но след тест за почтеност, за който пък нямало никаква дефиниция.

Според Цацаров въпросът с контрола над агенцията също не бил ясно уреден, а бил разписан само като един лозунг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.