Снимки

Участниците в общественото обсъждане в РИОСВ – Варна гласуваха единодушно плажът “Болата”, част от пътя до него и скалите по околния бряг да бъдат извадени от състава на резервата “Калиакра” и вкарани в рамките на защитената местност Степите в землището на близкото село Българево. Това съобщи Иван Градешлиев, представител на Българево.

Преместването на плажа, известен като един от най-красивите по Северното Черноморие, и промяната на статута му се правят по искане на кмета на Каварна Нина Ставрева и последвала заповед от министър Нено Димов. „Никой не оспори налагането на тези промени и премахването на юридическите абсурди”, коментира Иван Градешлиев.

Причината за изваждането на залива Болата от резервата „Калиакра” е, че липсват растителни и животински видове и природни местообитания - предмет на опазване в резерват „Калиакра“, в това число: местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици. В същото време, включването на плажа в резерват не позволява той да се даде под наем или на концесия, поради което през последните години ивицата е безстопанствена, вълноломът започна да се руши, а и няколко институции спорят кой има права и задължения върху територията.

Според новата промяна, цялата площ от 21 декара се изважда от рамките на резерват “Калиакра” и се вкарва в състава на защитена местност Степите. Разликата между резерватите и защитените местности е, че в първите е забранена всякаква човешка дейност, докато във вторите законът допуска изграждане на укрепителни съоръжения и инфраструктура. Но и в двете не се разрешава строителство.

Кметът на Каварна Нина Ставрева гарантира, че бетон на Болата няма да има и Общинската администрация стриктно ще следи за строителство в района. В същото време, в залива ще има малки преместваеми обекти, които да обслужват стотиците туристи.

Следващата стъпка е решението на общественото обсъждане да бъде утвърдено от Междуведомствена комисия, в която участват представители на МОСВ, МРРБ, Министерството на земеделието, Министерството на културата, Министерството на отбраната. След това предстои заповед на Директора на РИОСВ, която да регламентира предприемане на необходимите действия по отразяване на промените в границите на защитените територии в кадастрална карта и регистри /ККР/ за землището на село Българево, община Каварна. Промяната ще се отрази и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Плаж Болата преминава към Министерството на туризма, откъдето ще търсят наемател или концесионер.

Липсата на концесионер през последните години превърна един от най-красивите плажове на българското Черноморие в сметище, тъй като никой не беше ангажиран с поддържането му. Освен това там липсваше и охрана, което пък е предпоставка за инциденти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Отпадат още шест удостоверения на хартия

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях ще се проверяват служебно от чиновниците.