Снимки

„Какво гледаш? - Нищо!“ Картинка с реклама на най-големия сайт за видео за пораснали с „нищо“. И така, всички гледат нищо. Дори и този, който гледаше съученичките си, които пикаят, а може би и друго. И той гледал „нищото“. Но това нищо му харесвало, защото и той нямал за какво да се бори и живее. В семейството си имал „нищо“, в живота си „нищо“, в училище пак получил от същото. И пак стигнахме до проблема с генетиката и материала. И двете били калпави. Престъпниците възпитавали престъпници. А училището какво прави с децата? Да, и то така – нищо. Или прави престъпници, или воайори или двойкаджии. Тук-там се появи някой отличник, дето го показваме по олимпиадите като панаирджийска мечка. И викаме – браво, образованието ни се образува, вече го има. Ама го няма. Защото показателни са онези 4-5 хиляди деца, които стават престъпници, а не онези, които стават отличници. Защото с отлични всеки може да се справи. Нека видим какво правят с проблемните деца? Дали им обръщат внимание? Или те са им безинтересни? Защото, с извинение, но училищната ни система е малко като онанирането и секса – едното е хамалогия, а другото укрепва характера. И общо взето, всички са решили да укрепват характера, за да не се напъват с хамалогията и да променят някого. Някой, който е изцеден от семейството си. С тези деца никой не иска да се занимава. По-лесно е с онези, които просто трябва да се докоснат, погалят, а те сами да свършат останалата работа. Та цялото ни образование е такова образуване. И като че ли всички свикнахме с тоя материал- разваления и леко пресечен, от който нищо не става. И се започва едно писане на стратегии и предложения, а учителите вече толкова грохват и се състаряват, че след 10 години училището ще произвежда още повече бандити и още по-малко отличници. Защото семействата ще предоставят оня пресечения материал в ръцете на даскалите и ще искат от тях да им върнат нещо читаво. Е, няма как да стане. Ще продължаваме да избягваме хамалогията, докато се клатим напред-назад в очакване, че ще видим нещо различно в скритата камера в тоалетната от една ученичка със свалени гащи, а зад нея момче с няколко регистрации в МВР, които се блъскат повече, отколкото системата се блъска за тях, прикрита зад поредната стратегия, проектозакон и приумица. Заровена под черно-белите учебници, все по-цветните момчета, проблемът с тежките чанти и леките маниери. Поглеждаща плахо през поредната нова дограма, поставена от поредния нов кмет. Подпряна леко на новата надраскана мазилка на школото, по-надраскана от черната дъска и по-чиста от досието на поредния арестуван осмокласник.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.