Агент Сашо - рупор на
2

От РУМНО скача направо в ПГУ на ДС

Агент Сашо - рупор на "Агнешките главички"

* Илиян Василев защитава Трайчо и зове за протести срещу прокуратурата

* Вербуван е на идеологическа основа, продукт е на драгалевския лаборант Иван Костов

 

Агент Сашо на ДС се курдиса за глас на новата партия на "Агнешките главички". Бившият посланик в Москва Илиян Василев, които е с дебело досие и тъмно агентурно минало, се захвана да брани със зъби и нокти от прокуратурата неуспелия кандидат за президент Трайчо Трайков. Трайчо Трайков

Ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма е обвинен в умишлена безстопанственост. Щетата, която е нанесъл с действията си, е в размер на 20 829 200 лева, става ясно от съобщението на държавното обвинение. Както „Телеграф” вече писа, през 2011 г. Трайков е продал остатъчния пакет акции от „EVN България Електроразпределение” АД на занижени цени. В скандалната сделка е участвал и друг виден представител на „главичките” - енергийният олигарх Иво Прокопиев чрез фирмата си „Булброкърс”.

Натиск върху Темида

В личния си блог агент Сашо нападна яростно прокуратурата. В статия с ироничното заглавие „Цацаров обвини Трайков - прокуратурата като безопасна игла” бившият секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим) се захвана да адвокатства на партията на „главичките” „Да, България”, която народът сполучливо прекръсти на „Дай, България”. Той не само си позволи да сипе хули по адрес на главния прокурор, но и го заплаши с протести. Според Василев седмица протести би била достатъчна за оставки, а беззъбите обвинения срещу Трайков са безопасна игла в съда. Освен че се е прицелила във властта, формацията на „главичките” е създадена като група за натиск срещу Темида. Поръчката явно е дадена на десебейския „ариец” и късен русофоб Илиян Василев. Той се изживява като апологет на дясното и е продукт на драгалевския лаборант Иван Костов. Василев буквално легна на амбразурата, когато парламентът разсекрети доклада на „АликсПартнърс” за грабежа в КТБ, защитавайки банкера беглец Цветан Василев, като гръмко обяви, че „нетната загуба в никакъв случай не е пет милиарда лева, както се внушава”. Докладът всъщност доказа факта, че КТБ е действала като кредитна пирамида и че 4 млрд. лева от близо петмилиардната дупка в трезора са раздадени на свързани лица и кухи фирми-бушони. Така Цветан Василев е пълнил собствените си джобове с парите на вложителите. Нещо повече - и в този случай агент Сашо взе прокуратурата на мушка. Опитът му беше твърде нагъл - да внуши на обществото, че реномираната международна разследваща компания повтаря тезите на държавното обвинение. Този номер обаче не мина. Защитата на банкера беглец съвсем не е случайна. Той е спонсор на кръга на „главичките”, в който влизат гуруто Костов, новият партиен лидер Христо Иванов, Прокопиев и, разбира се, Илиян Василев. Всички те, начело с драгалевския идеен ментор, са от комунистическото котило, представящо се днес за „кресливо дясно”. Заради тях пенсионерите едвам кретат, а младите бягат от България.

Верен на марксизма-ленинизма

Илиян Василев е от породата на онези отвратителни ченгета, които са приели сътрудничество на силна идеологическа основа. С други думи верни са на марксизма-ленинизма. Псевдонимът му неправилно е изписан в решението на Комисията по досиетата като „Сашо 11” на Първо главно управление на Държавна сигурност, разкри политологът Антон Тодоров. Агент Сашо и сега е особено близък с великия „антикомунист” и „борец” срещу ченгетата Иван Костов. Затова през далечната 1997 г. оглавява Агенцията за чуждестранни инвестиции и остава на този пост до 2000 г., когато заминава посланик в Москва.

Този нагъл и двуличен агент на ДС днес е изключително деен. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга на Агнешките главички или да нападне Русия и Путин, за да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България. Личното му дело, което се пази в архива на Комисията по досиетата и с копие от което „Телеграф” разполага, разкрива, че той е бил свръхактивен и много амбициозен агент още през 80-те години на миналия век.

Илиян Драганов Василев е роден на 7.7.1956 г. в гр. София. Произхожда от семейство на служещи. Баща му е инженер, член на БКП от 1947 г. Бил е на задгранична работа дълги години като ръководител строежи в Сирия и Либия. Награждаван е с правителствени награди. Майка му е работила като икономист в Министерството на строежите. Илиян Василев е активен член на ДКМС от 1970 г. и още в гимназията е взел активно участие в комсомолския живот, поради което е бил избиран за член на Дружественото бюро на ДКМС.

На прикритие в БЗНС

След време ще стане и член на казионното БЗНС – нещо, което е съгласувал с ПГУ-ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик ст. лейтенант Христо Христов. Агент Сашо завършва 114-а гимназия с преподаване на английски език. Отбива военната си служба в НШЗО и в поделение в град Харманли. От 1976 г. е студент във ВИИ „Карл Маркс”, специалност „Международни отношения”. Там студентите са приемани само след разрешение на Софийския градски комитет на БКП. В института продължава неговата активна комсомолска дейност. Избиран е за член на Дружествения комитет на ДКМС, където е отговарял за учебно-възпитателната работа на комсомолците. Василев привлича вниманието на офицерите от ДС още като студент през 1978 г., за което свидетелства запазена справка на Държавна сигурност. От 1981 г. той вече е на работа в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни”. Справка на ДС от 1985 г. сочи, че великият „русофоб” Илиан Василев е имал контакти и с РУ-ГЩ:

 

„МВР Строго секретно!

Соф. градско у-ние До

Рег. № 12976, екз. № 2 Началник щаба на

13.08.1985 г. Управление 03 ДС

1080 – София

Молим да изготвите справка за лицето Илиян Драганов Василев, роден на 07.07.1956 г. в София, имащ архивни материали в РУ-ГЩ.

София, 09.08.85 год. Зам.началник у-ние

ДС СГУ МВР

Полковник: /п/

/Н. Маринов/”

 

С други думи от военното разузнаване на режима – РУМНО, скача направо в Първо главно управление на ДС. Година по-късно с Илиян Василев вече е осъществен оперативен контакт от ДС. Снети са неговите оперативно значими връзки и са му възложени поръчения.

Шпионин

Едно от тези поръчения на ПГУ-ДС е по време на 35-ия конгрес на БЗНС през май 1986 г. и последвалата след това международна среща. Кандидат-агентът е трябвало да проучи представителя на Великобритания на тези мероприятия. Илиян Василев е бил крайно изпълнителен и много идеологически мотивиран кандидат-агент, впечатляващ с това всички служители на ДС, които са контактували с него. Затова в края на 1987 г. е направено предложение да бъде привлечен за секретен сътрудник на ПГУ-ДС. Четем личното дело на агент „Сашо”:

 

„МВР Строго секретно!

Соф. градско у-ние Утвърждавам:

Рег. № 2400, екз. ед. Началник отдел 01 ДС

1.03.1988 г. Софийско гр. у-ние МВР

1080-София Майор: (п)

(К. Василев)

София, 01.03.1988 г.

 

РАПОРТ

ОТНОСНО: Извършена вербовка на Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник на ДС

 

Съгласно утвърденото предложение за извършване на вербовка, срещата с кандидата проведох на 09.02.1988 г. на закрито. Вербовъчната беседа премина по предвидения в плана ред. Първоначално разговорът имаше общ характер. Впоследствие бяха дискутирани теми от съвременните международни отношения. На тази основа насочих разговора към естеството на работа на кандидата като отговарящ в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни” и разгледах развитието на досегашните ни контакти и тяхното значение… Поставяйки въпроса пряко за по-нататъшно сътрудничество, кандидатът изказа готовност, като сподели, че приема сътрудничеството с органите на ДС по идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитаван в този дух. При така стеклите се обстоятелства, обясних новия етап в нашите взаимоотношения и основните им принципи: необходимостта информацията да се отразява писмено и също, от конспиративни съображения, да бъде подписвана с псевдоним, който той трябва да избере сега. Кандидатът се спря на името „Сашо”. С Василев бе уговорена двустранна връзка и следваща среща. Въз основа на горното,

ПРЕДЛАГАМ:

Да се утвърди извършената вербовка на лицето Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник и същият да бъде регистриран като такъв в служба на ПГУ-ДС.

 

Нап. в 1 екз. Ст. разузнавач Отдел 01 ДС

№ 1 – ЛД „Сашо” Ст. л-т: (п)

София, 15.02.1988 г. (Христов)”

 

Наглост

Потресаваща е наглостта на повечето от днешните „антикомунисти”, „десни” и „русофоби”. Да си бил кука на ДС и днес да се правиш на обратното е позорно. Та нали според признанието на самия Тодор Живков „Държавна сигурност е филиал на КГБ в България”. След като си бил агент на филиала на КГБ в България и си работил де факто за централата майка на площад „Лубянка” в Москва, днес не е ли малко нагло да си пръв „борец” с руското влияние?

На този фон меко казано странни изглеждат и бръщолевенията на назначения за лидер на „Дай, България” и провален министър на правосъдието Христо Иванов за някаква лустрация. Малко преди Нова година грантовият барон изплува в една телевизия, за да обяви грандиозната си идея за ”лустрация от второ поколение”. Така и не стана ясно какво има предвид, но социалните мрежи полудяха от наглостта му. Как ще лустрира например агент Сашо или тъста на друг виден десебейски „ариец” - Радан Кънев. Та нали Комисията по досиетата уличи Росен Баръмов във връзки с ДС. На 20 февруари 2014 г. тя обяви, че общинският съветник (1991 г. – 1995 г.) от БЗНС в Добрич Росен Денков Баръмов е бил агент на ДС с псевдонима Смирнов. Работил е за ОУ на МВР-Толбухин-ДС. Регистриран на 27.04.1988 г., снет от отчет 1990 г. Открити са собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, дневник и картони, лично дело.

При агент Сашо явно си личи шлифовката на драгалевския лаборант. Навремето такива като Костов и Илиян Василев ги назначаваше покойният Андрей Луканов, защото и двамата са били дълго и опасно близо до някогашната БКП и службите й. Друг е въпросът докога избирателят ще ги търпи.

 

Партизански отряди от ченгета

Един от най-циничните парадокси на прехода е, че СДС и ДСБ, които бяха и са най-кресливите по темата ДС, не свършиха нищо. Напротив, по времето на Иван Костов в изпълнителната власт нахлуват цели партизански отряди от бивши щатни и нещатни служители на ДС и РУМНО. Например от 63 сътрудници на репресивните служби на комунистическия режим в митниците 27 са се издигнали на ръководни позиции по време на управлението на ОДС. Броят им е в пъти повече в сравнение с назначенията на сътрудници на ДС в митниците при останалите правителства – кабинетът Станишев е назначил 5 души, правителството на Сакскобургготски – 6, това на Виденов – 6. От всички правителства от прехода насам с най-голям абсолютен брой предложени и назначени дипломати със зависимости към репресивните служби на комунистическа България е кабинетът „Костов”. Пратените зад граница секретни сътрудници и щатни служители на ДС и РУМНО са три пъти повече, отколкото по времето на Виденов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.