Снимки

Хиляди вярващи ще отидат в Катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив в неделя вечерта. Причината е, че в чест на предстоящия празник на митрополитския храм „Св. Марина”, от Москва пристигат частица от ризата и покрова на Божията майка. Освен тях от Света гора – Атон ще дойде и копие на чудотворната икона на Св. Богородица-  „Всецарица”.

Светините идват в пловдивската митрополия по покана на владиката на епархията дядо Николай. Това се случва и с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. На 16 юли в 18 часа ковчежето с частиците от покрова и ризата на Св. Богородица от храма на Руския православен университет „св. Йоан Богослов“ ще бъдат донесени в катедралния храм от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав”.

Също така от Света Гора – Атон ще бъде донесено  и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица-  „Всецарица”, след което в литийно литийно шествие светините ще бъдат пренесени, до Митрополитския храм „Света Марина”, където ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ.  От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. На следващия ден, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в митрополитската черква дядо Николай ще възглави светата литургия по повод празника. В празничното богослужение ще участват и членове на светия синод на БПЦ, епископи и свещеници. На всеки богомолец ще се дава за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините, и ще бъде помазван с елей за здраве и благословение.

Частиците от покрова и ризата на Пресвета Богородица се пазят в храма на Руския православен университет от 2012 г. Пренасянето им в църквата „Св. ап. и ев. Йоан Богослов“ под Вяз ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма след 85-годишен период на разорение. В наши дни храмът е не само духовен център на Православния университет, но и място за поклонничество за православните московчани. Заедно с частиците от ризата и покрова на Св. Богородица с благословението на Негово Светейшество там се пази мощехранителница с частица от главата на св. великомъченик Георги, а също и частици от мощите на светите Петър и Феврония, покровителите на семейството. Иконата на Света Богородица „Всецарица“ датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”- на Света Гора, Атон.

Според разкази на монаси се случило чудо, когато младеж се поклонил пред иконата. От нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да се опомни и поправи, разказват монасите. Иконата има също и способността, и благодатта да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред тази чудотворна Богородична икона “Всецарица”, която наричат още „погубителка на раковата язва” и „тайната сладост на жестоко страдащите”.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини