Снимки

Между 17 и 24 ноември България ще бъде част от Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ. По повод на инициативата хората ще могат да се изследват безплатно за тези тежки заболявания, които увреждат сериозно, понякога фатално, черния дроб. Те ще могат да направят това в специален кабинет в Центъра за сексуално здраве в София, който в рамките на инициативата ще работи с удължено работно време.
За това какво представляват различните форми на хепатит, как се проявяват и до какво могат да доведат, разговаряме с проф. Красимир Антонов.

 

- Проф. Антонов, известно е, че хепатит А е болест на мръсните ръце. По какво се различават от него В и С, които са и далеч по-тежко протичащи?

- Хепатит В е инфекция с вируса на хепатит В, а хепатит С е инфекция с вируса на хепатит С. Двата вируса са много различни. Хепатит В е много по-разпространен в света. Приема се, че около 300 млн. души го носят в себе си. Той се предава по кръвен и полов път. Тези пътища на заразяване го правят много опасен. За хепатит В има ваксина, която се слага още на новородените. Инфектираните с хепатит С са наполовина по-малко, около 71 милиона, той се предава изключително по кръвен път. За съжаление, срещу него ваксина няма. Единственият начин за предпазване е да се избягват, колкото е възможно, венозните процедури, да се ползват само лични средства, човек да внимава да не бъде инфектиран по време на някои манипулации, като татуировки, пиърсинг и всичко, което нарушава целостта на кожата и лигавицата. Затова и хепатит С се смята за голям проблем. Профилактиката се изразява в предпазни мерки, а самата терапия в последните години е много успешна.

- Каква е заболеваемостта в България?

- Приема се, че 5% от населението е носител на хепатит В, което при население от 7 101 859 прави 355 092 души, а 1,5 на сто от хората са с хепатит С, което е 106 527 души.

- Казвате „приема се“. Означава ли това, че няма точни данни?

- Точни данни действително няма. У нас не е правен скрининг, който да обхване населението, както се процедира в държавите с по-добри финансови възможности. В България има проучвания от преди години, направени в отделни области и сред различни групи от пациенти като затворници и наркомани. Това, което трябва да се организира и направи в нашата страна, е точно един цялостен скрининг, за да започне своевременното лечение на инфектираните.

- Като се има предвид, че вирусът на хепатит С е открит късно, през 1989 г., има ли вероятност от родените в периода 1945 и 1965 г.. да се окаже, че един на всеки 30 е заразен с вируса на хепатит С, но не знае?

- Колегите в САЩ приеха, че това е напълно възможно. Там се прави масов скрининг на родените в периода 1945 и 1965 г., т. нар. поколение „baby boom”. Данните показват, че нивата на хепатит са такива, каквито са показали и по-ранни проучвания. Броят на новооткритите пациенти в тази група не е много голям, което означава, че рискът не е бил висок. В България такова проучване не е правено. Но прави впечатление, че пациентите в напреднал стадий на заболяването, които лекуваме в момента, са на възраст, поради която може да се предположи, че са се заразили точно в този период. По-младите са инфектирани с друг генотип – 3, на вируса. Това са хора предимно от групи, в които са се използвали венозни наркотици. Като болест тази инфекция се оказва малко по-тежка от предходните.

- Вярно ли е, че вирусът на хепатит С може да е в тялото 15-20 години и да не даде никаква симптоматика?

Напълно вярно е, затова го наричат Тихия убиец. Минават десетилетия, докато пациентът започне да усеща, че нещо в него не е наред, например уморява се твърде лесно. Инфекцията се установява от кръвни изследвания. Ако човек е инфектиран в младостта си, за да развие чернодробна цироза, без да употребява алкохол, са нужни 30 години. Ако той е инфектиран в по-напреднала възраст, пие алкохол, носител е на хепатит В или ХИВ, тогава за цирозата са достатъчни 15 години. За разлика от хепатит С, този от тип В е по-благоприятен за хората. Имунната система на 2/3 от заразените успява да го сложи под контрол, т.е. те са инфектирани, но не стигат до развиване на болестта. Друга 1/3 развиват чернодробна болест и след 10-15 години стигат до чернодробна цироза. Това означава, че още на петата-шестата година от инфектирането те са имали някакви оплаквания.

- Хепатит В и С опасни ли са за околните, за семейството на заразения?

- Когато човек е с хепатит В, всички останали в домакинството трябва задължително да се изследват. Ако не са инфектирани, да се ваксинират. При хепатит С честота на инфекцията в семействата на заразените не е голяма. Този вирус се предава трудно в домашни условия и по сексуален начин. Изключение има при хомосексуалните, но не и при хетеросексуалните отношения. Причината е, че лигавицата на съответния орган при хомосексуалните е по-ранима при акта.

- Как се открива хепатит В и С?

- Инфекцията се установява чрез кръвни изследвания. За хепатит В има и сухи тестове. Цената на едно кръвно изследване е 15-20 лева. Последващото изследване е по-скъпо, защото установява неговия геном. Личните лекари са тези, които насочват хората към специализираните центрове за диагностика и лечение. Здравната каса не поема цената на вирусните маркери за хепатит В и С.

- Лечим ли е хепатит С?

- Да, от три години той е напълно лечим. Проучвания показват, че новите терапии успяват да изчистят хепатит С на 95-100 процента, в зависимост от степента на централното увреждане и придружаващите заболявания. В това отношение беше постигната революция. Световната здравна организация си постави за цел до 2030 г. 90% от хората с хепатит по света да бъдат открити и 80 на сто от тях да бъдат лекувани. В България от година и половина имаме възможност да лекуваме с новите препарати и да постигаме голяма успеваемост.

При хепатит В провежданото лечение потиска инфекцията, но не може да изгони вируса. Ако се постигне това, то е не повече от 5-6 процента. В момента усилията са за откриването на такива лекарства, които да увеличат броя на излекуваните.

- Възможно ли е бременна с хепатит В или С да роди здраво дете?

- Бременните задължително се изследват за хепатит В и ако вирусът е наличен, се проверят неговите нива. Ако той е на 100 хил. международни единици, има опасност детето да бъде инфектирано. Такива пациентки преминават антивирусна терапия. При хепатит С нещата са по-благоприятни. Нивото на вируса трябва да е 1 млн. международни единици, за да се допусне, че има някаква опасност и за бебето, тъй като инфектирането става по време на раждането. За него ваксина няма, бременността не се прекъсва, но родените деца се проследяват година-две след раждането, за да се види дали инфекцията не е предадена. При хепатит С рискът е само 5%, докато при В е доста по-висок.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.