Ултиматуми и внушения. С тези два инструмента инициаторите на референдума за мажоритарния вот се опитват да притискат парламента незабавно да превърнат в закон резултатите от него. Използваният от тях мотив е, че “такава е волята на народа”. Съгласно конституцията обаче никой няма правото да си присвоява народния суверинитет. Освен това вотът не е задължителен, заради онези 12 000 гласа, които недостигат и с които инициаторите се държат пренебрежително. Дори един глас да не достигаше, пак нямаше да имат право на подобно отношение. Към това ще присъединим общия аргумент, че може два и половина милиона да са гласували “за”, но две трети от избирателите настояват промените да не се бързат. Това се вижда от последното изследване на ГАЛЪП, че 76% от българите предпочитат евентуални изменения в изборните правила да се случат след повече обмисляне. Към това, без да навлизаме в подробности, ще добавим, че няма как да се постигне абсолютно мнозинство в два тура, какъвто бе въпросът на референдума. И не на последно място, опитът да се пренебрегне правото на народните представители да обсъдят и вземат крайното решение, е откровено популистки натиск. Един от изводите, който все повече се натрапва е, че бързането е свързано с много по-съществения въпрос дали мажоритарното райониране няма да доведе до победа на контролирания вот. И това да ни доведе до съществувалата по времето на соца избирателна система, която утвърди в продължения на десетилетия ръководната роля на тоталитарната комунистическа партия. Едва ли това искат и очакват да се случи българските избиратели. Така че повтарящия се рефрен на инициаторите започва да звучи все по-фалшиво. И буди силни подозрения в препатилите от соца и последвалия криминален преход избиратели. Всъщност не е далече времето, когато съвсем ще им светне, че задкулисието търси нова премяна. Но този път опитът няма да успее.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.