Започна контролираното изпускане на вода от язовир „Искър“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с екоминистъра Нено Димов провериха дейностите по изпускане на водата. Водната операция ще продължи една седмица. Фандъкова обясни, че това се прави по предписание на МОСВ с цел превенция, превантивно освобождаване на обеми във връзка със сезона. „Тази процедура я правим вече от няколко години. Имаме организация, така че хората, които живеят по поречието на река Искър да нямат притеснение“, заяви Фандъкова и допълни, че изпускането на водните количества и нивата на реката се наблюдават денонощно.

От своя страна министър Димов уточни, че в момента около 14% от язовира са свободни. „Ние направихме предписание с оглед на това, че през май се очаква най-високият приток. Очакваме малко под 80 млн. кубика да влязат в язовира, затова е именно това предписание. През април месец към днешна дата имаме много малко превишаване от прогнозната стойност за притока. Считаме, че с тези 10 млн. кубика, които са предвидени да бъдат изпуснати, ще осигурим необходимия обем“, заяви министърът. Той каза, че към момента няма критично запълнени язовири. Той увери, че се предприемат мерки за всички значими язовири и обясни, че се правят предписания за нивата, които трябва да имат в съответните моменти в годината. „От една страна, за да може да осигурим приемането на водата по време на топенето на снеговете и валежите през пролетта, от друга страна да гарантираме питейната вода за населението, и за „Напоителни системи“ през идващия земеделски сезон“, коментира Димов.

През 2018 г. от „Московска“ 33 предвиждат почистване на 85 км речни корита. Фандъкова припомни, че миналата година са почистени 120 км речни корита, заедно с 5 км от река Искър в район „Кремиковци.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.