Снимки

20 години ще лежат извършителите на грабежа, завършил с убийството на 13-годишната Александра от Провадия. Те получиха доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха намалени на по 20 години лишаване от свобода, при строг режим на изтърпяване на наказанията. Това постанови вчера Варненския окръжен съд за 20-годишният Красимир Тодоров от Провадия, който миналата година изнасилил жертвата, а след това я ограбил и убил и за 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова, като съизвършител на грабежа, придружен с убийството на Алекс. В началото на съдебното заседание служебния защитник на Красимир, назначен от органите на досъдебното производство, бе заменен заради явно противоречие между позицията му с тази на подсъдимия. В своята пледоария в предходното съдебно заседание адвокат Стефка Пейчева оспори част от доказателствата, събрани в досъдебното производство, включително и авторството за едно от деянията, при изразено становище за разглеждане на делото по реда на съкратена съдебна процедура. След като съдът констатира, че процесуалното поведение на защитата нарушава правата на подсъдимия Тодоров, признал фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, му бе назначен нов служебен адвокат, отново определен от Адвокатска колегия – Варна. Защитниците на двамата поискаха делото срещу Красимир и Ивалена да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, с цел намаляване на наказанията им с една трета от предвиденото в закона за извършеното тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Пред съда двамата признаха всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна, както и вината си. В последната си дума пред съда те заявиха, че съжаляват за стореното от тях. Съдът уважи и гражданските искове на родителите на убитата Александра в размера от по 150 000 лева, в който са били предявени.

13-годишната Алекс от Провадия изчезна от дома си на 22 март 2016 г. Издирването на момичето продължи 21 дни, до 12 април 2016 г., когато двама полицейски служители откриха мъртвото й тяло в изоставената сграда на бившия ресторант „Ловен дом“ край Провадия, покрито със стари дрехи върху изтърбушена седалка. При извършения оглед е установена липсата на златните й накити – обеци, златен ланец, пръстен и гривна, които тя носела постоянно. Само ден по-късно, на 13 април, при претърсване на дома, който обитавали съседите й Красимир и Ивалена, бе намерена разписка от заложна къща във Варна, където ден след грабежа, придружен с убийството двамата продали пръстена на Александра. Така случаят с мистериозното изчезване на 13-годишното момиче бил разкрит и Красимир и Ивалена бяха обвинени като извършители на престъплението. Преди това те често гостували в дома на жертвата, чиито родители работели в Германия и стандартът на семейството будел завистта им. Александра носела винаги златни накити – обеци с тегло 5 грама, пръстен със сини и бели камъчета с тегло 4,4 гр., 4-грамова гривна и синджир с тегло от 4,25 грама. Двамата решили да я ограбят, а след това и да я удушат. Престъпният им план, в който водеща била Ивалена, включвал продажба на златните накити на Александра във Варна. На 22 март 2016 г., като се възползвали от отсъствието на бабата на момичето, която я държала строго и не й позволявала да излиза сама, Красимир предложил на Александра да изпушат по цигара с марихуана. Извел я от дома й и я прилъгал да влязат в изоставения „Ловен дом“. Там Красимир изнасилил момичето, а след това дошла и Ивалена. С пуловер, преметнат през врата на 13-годишната жертва тя започнала да души Алекс, а Красимир свалил златните й накити и се включил в душенето с ръце, като я стискал за гърлото. После двамата придърпали мъртвото тяло в най-тъмната част на помещението на изоставената сграда. Ивалена обула бельото и долницата на разголения детски труп, а пуловерът, с който 13-годишната Александра била удушена, оставили на врата й. Веднага след това, за да се сдобият с пари, продали обеците на убитото от тях момиче. Наели свой познат да ги откара до Варна и започнали да предлагат златните накити по заложните къщи, като в една от тях при продажбата Ивалена дала поисканата й лична карта. Престъплението бе доказано от откритите следи на местопроизшествието, ДНК-експертиза на намерен клетъчен материал в открит презерватив, техническата и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписите от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на жертвата.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини