Снимки

 

- Д-р Кунчев, грипът наистина подрани тази зима. Много училища бяха затворени, това ще помогне ли донякъде за нормализиране на обстановката?

- Вероятно ще бъде отчетен спад на заболеваемостта малко по-късно. В момента сме в разгара на епидемията. Вече дори повече от половината области са обявили такава. Така че в първите засегнати области вече може да се очаква спад. Дори получихме такива данни за няколко района, като Габрово, Хасково. Така че макар и бавно, вече се забелязва такъв процес. Но пък има други, които следващите седмици тепърва ще достигнат епидемични стойности. Това се отнася предимно за Северна България. Тази година обаче забелязваме две особености. Едната е, че грипът дойде с месец по-рано. Това обикновено се случваше през втората половина на януари.

 • - Каква е причината за това?

- Не, все пак става дума за биологични процеси. Но пък заради това вълната ще отшуми по-рано. Към края на януари очаквам, че много от областите ще са с нормализирани стойности и ще излязат от епидемия. Другата особеност е, че тази година грипът засяга доста хора. Тук има обяснение, защото щамът “Хонконг”, който е основният причинител за грипа, и една друга негова разновидност, са нови. Хората нямат имунитет срещу тях и вероятно това е причината да има толкова болни.

- Изненада ли ви нещо все пак по отношение на протичането на грипа?

- По отношение на протичането нямаше изненади. Епидемията се развива по типична картина. Рискови групи и тази година са възрастните хора и те са най-засегнати. Затова още през септември говорихме за имунизации и призовавахме точно те да се ваксинират. Все пак при хора над 65 години и придружаващите заболявания, които имат обикновено, рискът от тежка грипна инфекция е голям. Тогава грипът усложнява общото състояние, симптомите се лекуват по-трудно. До някъде това се отнася и до децата, които боледуват често от респираторни заболявания. Последните данни, които са от преди седмица, сочат, че такива стойности -600 болни на 10 000, особено за Благоевград и Монтана, са рядко срещани.

- Можем ли да кажем, че има прецедент в това отношение?

- Не бих казал, всяка година е различна и има периоди с по-висока интензивност. Като протичане и усложняване няма нищо нетипично, просто грипът тази година засяга много повече хора. Последните 5-6 години не сме имали толкова болни.

- Какви всъщност са усложненията, „Хонконг“ води ли до бързо развиване на пневмонии?

- Не, пандемичният грип в миналото дори даваше по-тежка клиника. Този е с по-нормални характеристики. Но това не означава, че няма да има усложнения. Поне 1-2% от хората развиват сериозни усложнения, а 5-6 процента пък са с бронхити и пневмонии и имат нужда от болнично лечение. На този фон обикновено се развива и някаква бактериална инфекция, което още повече усложнява нещата. Факт е, че повечето болнични отделения са пълни. Това е нормално по време на грипна епидемия. Но няма някакви други особености, като да речем, засегнати сърдечно-съдова или централна нервна система. Класическото и най-честото усложнение е пневмонията.

- В кои райони все пак е най-тежко положението?

- Всъщност обстановката е много различна, променя се буквално на 2-3 дни. Засега Благоевград, Монтана и Стара Загора са с много висока заболеваемост.

 • - Предстои ли пикът на епидемията все пак?

- Не, защото половината от страната вече е в този пик или го минава. Сега предстои разпространение в районите, които не бяха засегнати, и намаление в другите. Има обаче известно изкривяване на статистиката на базата на много лошо време и на удължената ваканция на учениците. И двете неща подпомогнаха да се намали интензитетът на заболяването.

 • - Много джипита обаче коментираха, че въпреки празничните дни, когато хората бяха предимно в къщи, и ваканциите на учениците, няма намаляване на броя на болните.

- Това не бива да ви учудва. При една започнала епидемия не може да има нещо коренно различно, каквото и да е времето. Но все пак ваканцията значително намали темпа. В противен случай щеше да има много по-висока заболеваемост в повече области и то точно в ученическа възраст. Но в случая бяха водещи климатичните промени, защото ако имаш група деца, събрани в стая с 15 градуса и дори 1 от тях да е болно, грипът ще се разпространи. Други страни също прибягнаха до подобна мярка. В Украйна, Албания, Сърбия също решиха да отложат учебни занятия, за да се намали интензитета на заболяването.

 • - Каква е грипната обстановка в останалите европейски страни?

- В момента има много висока заболеваемост в Сърбия, Албания, Холандия, Франция. Това са страните с много високи стойности.

 • - А къде сме ние в сравнение с тях?

- При нас е малко над средната.

 • - Как обаче можем да разграничим грип от настинка?

- Много лесно. Това зависи и от периода, в който боледуваме. Например, ако е в разгара на грипа, повечето от заболяванията са предизвикани точно от това. Тогава е невъзможно да се проявят други вируси и 90% от случаите са точно грип. Другото е клиничната картина, тя е коренно различна. Повечето респираторни вируси се карат на крака и младите хора не търсят медицинска помощ. Докато при грип става дума за общо засягане-освен главоболие и температура, има обща отпадналост, болки по мускули и стави. Налага се човек да остане 2-3 дни в къщи.

 • - Винаги ли протича с температура?

- Не винаги, това зависи от организма на човек. Има хора, които трудно вдигат температура при каквато и да е инфекция. Но заедно с главоболието и болките в мускулите, обикновено грипът протича и с температура.

 • - А имате ли данни колко души са се ваксинирали?

- Не, няма точна статистика. Имаме данни за внесени в страната ваксини, които показват, че между 2-3% от населението се имунизират. Но това е твърде малко и няма как да повлияе на епидемичния процес. Но и целта е да предпазим хора в рискови състояния и да спрем развитието на тежки усложнения.

 • - Има ли вече случаи на такива усложнения?

- Има доста случаи. Особено в райони, които в момента в разгара на вълната, отделенията са пълни. Бройката на засегнати също е голяма, но става дума за 1-2% както казах, които се нуждаят от болнично лечение.

- Може ли да се прогнозира колко ще бъдат повалени от грипа за целия зимен сезон?

- Не бихме могли да прогнозираме, защото обстановката е динамична и няма как да знаем какво ще се случи в края на месеца. Има ли сме случаи на висока заболеваемост, след три седмици дойде втора вълна, но това е рядко срещано. Според мен към края на месеца нещата ще се нормализират.

- Какво сочат данните от предишни години?

- Много е различна ситуацията, защото е имало епидемии с около 150 000-200 000 засегнати и много интензивни, които достигат до 25% от населението. За нас това е много-става дума за 1,5 млн. души. Тази година е от тежките и при всички случаи ще обхване над 1 милион души. Но с точност не мога да кажа. Статистиката ни се базира на 10 процентна извадка от населението на областните центрове. Това е достатъчно, за да ни ориентира, но все пак няма информация за реален брой болни.

- Може ли грипът да увреди мозъка или сърцето?

- Всяка година имаме такива случаи, тази ще има също. Неизбежно е. Въпросът е, че тази година не очакваме нещо по-различно като усложнения. Вече дори има няколко случая за различни прояви на менингит, енцефалит, което е най-тежкото усложнение.

- Тези дни бяхме в леден капан, все пак студеното време може ли също да помогне за спада на заболеваемостта?

- Може и вече го отчитаме. Но все пак няма грипна епидемия, която да спре заради времето. Ако обаче сега се вдигнат температурите и учениците тръгнат на училище, вероятно заболеваемостта ще се увеличи. Но дори да има нова вълна, тя няма да е толкова интензивна.

- Ако сме били болни, има ли вероятност грипът да ни повтори?

 • - Не. Изработват се специфични антитела срещу този щам, така че е малко вероятно.

 • - Може ли все пак да се предпазим по някакъв начин, освен чрез имунизацията?

- Най-важното е да се имунизираме навреме. Другият начин е да се опитваме да ограничим контактите, но за активно живеещ и работещ човек, това е невъзможно. А и грипът се предава много лесно чрез кихане и кашляне. Третият начин е спазване на лична хигиена. При малките деца често заразяването става като вирусните частици попадат върху прахови-върху повърхности, играчки, съдове. Затова добрата хигиена има значение. Много често си пипаме очите, устата и вирусът може да ни повали.

- А имуностимулантите имат ли ефект?

- Всъщност при започнала грипна епидемия нямат голям ефект. Всичко зависи от организма, но ако той има нужда от допълнително подсилване, може да се приемат някакви имуностимуланти. Но не мисля, че има нужда от масова профилактика.

 

Визитка:

Роден е на 19 октомври 1959 г.

През 1985 г. завършва Медицинския институт в Пловдив. От 1986 г. работи в отдел “Противоепидемичен контрол” към ХЕИ в Хасково

От 2001 г. е в отдел “Противоепидемичен контрол” в здравното министерство

От 2008 г. оглавява “Надзор на заразните болести” към МЗ

 

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.