738 от властта са с  разминаване с имуществените си деклараци, като 100 от тях отиват на проверка. Антикорупционната комисия публикува списъка на онези лица, заемащи публични длъжности, при които има несъответствия. 

Декларациите са подадени през 2018 г.

От КПКОНПИ съобщават, че проверката е направена по отношение на  5 116 лица, с ежегодна декларация,  3 568 с встъпителна декларация за имущество и интереси, а  400 с финална декларация. 

С прессъобщение комисията „Антикорупция“ огласи резултатите от проверката на ежегодните декларации за имущество и интереси, подадени през 2018 г. от всички задължени от закона да го направят.

5 116 души са подали ежегодна декларация, т.е. за поредна година, 3 568 души са подали встъпителна декларация, т.е. за първи път за имущество и интереси и 400 души, които при напускане на поста са подали финална декларация. Проверката на имуществените декларации обхваща, освен задължените лица, техните съпрузи, лицата, с които живеят на съпружески начала и непълнолетни деца. В съответствие с разпоредбите на ЗПКОНПИ, освен проверка на имотното състояние, се извърши проверка и на интересите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни декларации, което е ново изискване на закона.

Комисията е установила несъответствия за хора от всички категории от обхвата на закона: министри; народни представители; кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти на общини; изпълнителни директори и управители на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки за провеждане на процедурите и сключване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; директори на държавни горски и ловни стопанства; председатели и заместник - председатели на държавни агенции и комисии и други.

За 738 души е открито несъответствие. Открити са недекларирани притежавани и придобити дялови участия, заплати, банкови влогове и банкови сметки, дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро, имоти, участия в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел и извършване на дейност като едноличен търговец.

Комисията е уведомила писмено хората с открити несъответствия в срок от 14 дни по дадат коригиращи декларации или да направят писмени възражения, посочвайки доказателства в тяхна подкрепа. 637 души са подали коигираща декларация, 98 - не са, 35 са подали коригираща декларация и са декларирали, че не желаят да бъде публикувана информацията за партньора в живота си, за който е установеното несъответствието, 4-ма са подали непълна коригираща декларация и са декларирали, че не желаят да бъде публикувана информацията за интимния си партньор, за който е установеното несъответствието.

Съгласно чл. 46, ал. 3 от закона при установено несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лв., Комисията изпраща материалите от проверката на НАП за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Съгласно чл. 46, ал. 4 при установено несъответствие след срока за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 20 000 лв., Комисията започва да проверява имущественото състояние на лицето, заемащо висша публична длъжност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Струмица с нов социален център, благодарение на България

Новия многофункционален социален център на община Струмица, Северна Македония, финансиран с 270 000 лева от българското правителство, представи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР.

ГЕРБ одобри кандидатите си за Пловдив, Хасково и Русе. Директорка на училище също ще се пробва в надпреварата

Двама областни влизат в битката за кметове (ОБЗОР)

ГЕРБ одобри кандидатите си за Пловдив, Хасково и Русе. Директорка на училище също ще се пробва в надпреварата

Двама областни управители и директор на училище влизат в битката за кметове на местните избори наесен. ГЕРБ обяви официално първите свои кандидати за градоначалници в три от областните градове, като техните имена са били одобрени на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в четвъртък. Става дума за Пловдив, Хасково и Русе.