Снимки

Уникалните мозайки на древния Филипопол ще бъдат представени в Париж от кмета на Пловдив Иван Тотев и от заместника му Александър Държиков. Двамата вече заминаха за френската столица, където ще презентират красивите открития от Голямата и Малката базилики, както и от подлез „Археологически”. Целта на визитата им е мозайките на Пловдив да бъдат вписани в световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Мозайките от Раннохристиянската епископска базилика са на площ от близо 2 декара. Те изобразяват красиви сцени с птици и символи. Голямата базилика на Филипопол е строена през 4-и век и е една от най-големите на Балканския полуостров. В подлез „Археологически” бе намерена мозайка с лика на богинята на мира Ейрене. Мозайките на малката базилика са не по-малко ценни. На 20 ноември в Париж предстои откриването на изложба „Римското мозаечно наследство на Филипопол”, на която ще присъства и зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Едни от най-красивите мозайки в Голямата епископална базилика са от 4 век и изобразяват медальон с паун с разперена опашка и библейски сцени. Друга част от мозайките разкриват извора на живота, папагали и други птици. Според ръководителя на археологическия екип Жени Танкова това е ранно-християнско изкуство.

„Като почнахме разчистването, най-напред излезе медальон с пауна, който е почти на 100% запазен и който води богомолците през централния вход на базиликата. Около него има медальон в квадрати, които са ситуирани ромбовидно с птици. Това е първи пласт мозайка, която я датираме от втората половина на 4 век”, разказа през миналата година Танкова. Тогава тя уточни, че с колегите й археолози са имали данни, че на това място е имало мозайка, но не са очаквали находката да е така добре запазена и толкова красива. „Изненадани сме от много добрата запазеност на западния фасаден зид на базиликата, от входовете, от добрата запазеност на мозаечния под и от тези невероятни сцени, които открихме”, каза по време на разкопките Жени Танкова.

Голямата епископска базилика е 3-корабна, едноабсидна с мозаечен под на две нива. Идеята е до 2019г. целият комплекс да бъде превърнат в музей на открито с пешеходни зони и районът да бъде облагороден. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.