Снимки

Условно присъда от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на управител на фирма, укрил 32 500 лева данъчни задължения.

Подсъдимият Митат Х. от село балчишкото село Бобовец беше признат за виновен в това, че през периода от 31 юли 201З г. до 31 юли 2014 г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 32 500 лева.

Фирмата на Митат е имала безсрочна Лицензия за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали и което от юли 2013 г., заради което е получила разрешение за изваждане на останките от 3 потънали кораба.

По делото е установено, че през 2013 и 2014 г. управителят Митат Х. е получил в брой от касата на дружеството съответно 400 000 и 250 000 лв., но не платил дължимия данък върху получените суми. В срок до 31 юли на двете години 40-годишният мъж е следвало да подаде декларации и да внесе данък от 20 000 лв. и от 12 500лв., което не направил и така нарушил разпоредби от Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Пред съдебния състав 40-годишният мъж призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт. В последната си дума в съдебната зала той заяви, че съжалява за стореното и че не е искал да ощети бюджета.

След като прецени, че подсъдимият е извършил престъплението при наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства - неговото самопризнание, чистото му съдебно минало и добрите характеристични данни, Окръжният съд му наложи наказание под определения в закона минимален размер за подобни деяния. Мъжът беше осъден да плати на държавата дължимите данъци в размер на 32 500 лева и лихвите върху тях.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини