Снимки
 • - Доктор Йотова, мнозина се оплакват от главоболие. На какво може да се дължи то?

 • - Най-често, при младите хора дори до 30- годишна възраст, е неврастенно главоболие. Младите жени много страдат от мигрена, тя е съдово главоболие. Лекуваме я ние, невролозите, и личните лекари. Понякога е свързана с месечния цикъл, напрежение, някаква криза.

 • - Как се лекува съдовата мигрена?

 • - Лечението е твърде индивидуално. То зависи от много фактори.

Главоболие се появява още при някои възпалителни заболявания във всички възрасти, например в резултат на синузитите, което всъщност е възпаление на синусите. Глава боли и при някои дегенеративни заболявания на гръбначния стълб в шийната област – при шийна остеохондроза (ошипяване) и дискови хернии. При тумори в главния мозък това е начален симптом, както и при съдови заболявания на главния мозък – аневризми и съдови малформации. Симптоматично главоболие може да има и в резултат на високо кръвно налягане.

 • - Има ли конкретни области и честота на бо.ките в главата, по които човек може да се насочи каква е причината за главоболието?

 • - Човек, който има главоболиеq не бива да гадае от какво e и не бива да се лекува сам. Напълно погрешно е той да търси симптоматиката на едно или друго заболяване в Интернет, да си поставя диагноза и да тича до аптеката за лекарства.

 • - Искате да кажете, че заболи ли ни глава, не бива да пием дори общодостъпните хапчета, които се продават без рецепта в аптеката?

 • - Точно така. Никакви хапчета на своя глава, защото причина за главоболието могат да бъдат редица здравословни проблеми. Една таблетка може да го потуши, но проблемът да остане. Затова и трябва да се отиде на лекар – той е човекът, който знае най-добре как да постъпи, към какви изследвания да насочи пациента, какви лекарства да му предпише при необходимост.

 • - Дори то да се появява епизодично, пак ли трябва да тичаме при лекаря вместо да вземем едно болкоуспокояващо?

 • Дори главоболието да е епизодично, думата има лекарят. Може да става въпрос за мигрена, но може да е и тумор в мозъка. Освен това, напълно възможно е едно високо кръвно налягане да започне точно като мигрена. Ние не можем да се самоуспокояваме, че щом главата боли от време навреме, е нещо дребно, някаква мигрена, за която няма нужда да отидем при специалист. Задължително се търси лекар, той преценява, изисква изследвания и наблюдава пациента до изясняване на диагнозата.

 • - Към какъв специалист следва да се насочи човек, страдащ от главоболие?

 • - Най-често главоболието се лекува от невролози. Здравноосигурените първоначално трябва да отидат при своя личен лекар, който ще ги насочи и ще им издаде направление за преглед при такъв специалист. От своя страна, неврологът преценява какви изследвания трябва да бъдат направени на пациента. Най-често се прави електро енцефалография (ЕЕГ), тъй като епилепсията много рядко е придружена от главоболие, но ние, невролозите, трябва да проверим дали не става въпрос и за такава диагноза. По преценка на специалиста се прави още рентгенография или електромиография (ЕМГ), с която се установяват дегеративни заболявания на гръбначния стълб. При съмнение за тумор, насочваме за скенер или ядрено-магнитен резонанс.

 • - Вярно ли е, че мигрената е женска болест?

 • - Мигрената засяга много по-често жените, отколкото мъжете, но и тях не подминава.

 • - Защо?

 • - Защото е свързана с хормоналните промени в женския организъм. Възможно е да става въпрос и за по-сериозна диагноза. Освен това, напълно възможно е главоболието да е причинено и от ошипяване в областта на врата.

- Случва се и децата да се оплакват от главоболие, но мнозина родители смятат, че симулират, за да не отидат на детска градина. Каква е истината?

 • - Децата също страдат от главоболие. Родителят не бива да се отнася с лека ръка към едно такова оплакване, а да го заведе при педиатъра.

 • - Защо точно при педиатъра?

 • - Защото в повечето случаи главоболието при тях е свързано с някакво вирусно заболяване.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.