Снимки

Да ви е честит празникът, мили дами, дори с ден закъснение. Какво запомнихте от него? Цветята от любимия, нарисуваната картичка от детето, постовете във Фейсбук или дискусиите дали трябва да се празнува 8 март, или не? Аз предлагам да не го празнувате повече. Защото това не е денят на майката, не е денят на розата, не е и денят, в който се чувствате жени веднъж годишно. Това не е женският празник, а пиршеството на мъжкия егоцентризъм. 364 дни ние сме мъже, а само един ден сме синове, бащи и съпрузи. През останалото време какви сме? Без вас сме никои, просто индивиди от срещуположния ви пол. Не празнувайте 8 март, а празнувайте всеки ден. Вие си го извоювахте. Извоювахте си свободата да сте независими 365 дни в годината, свободата да сте професионалистки, свободата да не перете мръсните чорапи на онези, на които принадлежат останалите 364 дни. Счупихте стереотипите, че жената трябва да чисти и готви и да чака потния си нерез да се прибере, за да го задоволи, след като му е нарязала салатата и сипала ракията. Да ви е честит празникът. Вие го заслужавате. Заслужавате това, че осмисляте всички 365 дни от годината, че възпитавате децата ни, че окуражавате мечтите ни, че изтъквате недостатъците ни, че се борите с пороците ни. Вие сте майки всеки един ден от годината. Да ви е честит празникът. Защото вие го имате и днес. Ще го имате и утре. И вдругиден. Вие сте годината. Вие сте всеки един ден от нея. Всяка една минута. Всяка една секунда. Това сте вие. Господарки на времето, в което живеем всички. Защото не трябва да се сещаме само на 8 март, че майка ни се е лишавала от всичко заради нас. Че е загърбила кариерата си, здравето си, външния си вид, за да ни има нас и да сме това, което сме днес – било то на 8 или 9 март, или който и да е ден от годината. Не трябва да се сещаме и за съпругата си, която е избрала нас измежду всичките си ухажори, докато все още е била млада, красива и непокварена от нашите мъжки проблеми. Бъдете честити, че ви има. Бъдете честити за това, че ни давате стимул да отваряме сутрин очи. Бъдете честити и за това, че ги затваряме вечер спокойни. Бъдете честити във всеки един момент. Вие заслужавате това. Заслужавате успехите си, защото сами сте ги постигнали. Без значение от средствата, начините и подходите. Успехите са си ваши, а не наши. И затова вие сте си спечелили сами правото да празнувате всеки ден. Не празнувайте на 8 март. Банално е. Тогава просто си припомняйте, ако ние случайно сме забравили да го направим, че вие сте причината този свят да съществува. Затова не празнувайте само на 8 март, празнувайте всеки ден.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.