Снимки

Четири варианта за възстановяване на Чинията на Бузлуджа предлага архитект Дора Иванова. Основното предложение е порутеното съоръжение да се превърне в монумент на националната историческа памет. Второто е Чинията е да стане Музей на комунизма, а най-екстравагантното е тя да стане хотел или ресторант.

Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 година, и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши.„Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития”, коментира междувременно арх. Стоилов.
Археологът проф. Николай Овчаров пък обясни, че по време на честванията на празника на розата в Казанлък миналата седмица е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента. На среща в Министерството на културата където Овчаров е съветник на министър Вежди Рашидов, представители на Съюза на българските художници Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния авторски колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа, припомни проф. Овчаров пред бTV.
Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статутът му, както и отношението на БСП към него, след като през 2011 година той беше даден на партията, но тя още не го е приела.
„Целият колектив е готов да работи”, категоричен е Георги Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.
„Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види”, добави Стоилов.

Над 14,5 млн. лв. е струвало някога изграждането на старопланинския монумент, по предварителните пресмятания на арх. Дора Иванова за санирането на обекта сега ше трябват 2,5 млн. лв.

Достъпът до рушащия се и ограбен през последните 25 години дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа е забранен поради опасност за здравето и живота на евентуалните му посетители, напомниха от Старозагорската областна управа.

За пореден път заповед за забрана в конструкцията да влизат туристи е издадена на 4 февруари т.г. През последните 4 месеца на няколко пъти са били заварявани металните врати на главния вход и са били бетонирани странични, направени от неизвестни лица входове.

Обектът е частна държавна собственост, в съответствие с акт под №4775, издаден на 2 юни 2006 година.

Направените в различни периоди огледи от специалисти са установили, че съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция.

Окрадените през десетилетията кабели не позволяват нормално електрозахранване, силно корозирала е армировката по част от стените.

Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние.

Забраната за достъп на външни лица е съобразена с правомощията на губернатора и закона за защита при бедствия. Контролът за изпълнение на заповедта е възложен на областната дирекция на МВР – Стара Загора.

От БСП – Стара Загора вчера не пожелаха да коментират причините, поради които партийното ръководство е отказало да приеме монумента, предоставен през първия мандат на кабинета „Борисов”.

През 2001 година с решение на МС сградата с обща площ от 2719 кв м, но без земята под нея, бе прехвърлена на „Позитано“ 20, но договорът за прехвърлянето на собствеността остана неподписан. Тихомълком тогава от централата на Столетницата признаха, че не разполагат с необходимия финансов ресурс , за да я възстановят от руините.

Запознати с предисторията социалисти разказват, че опит за прехвърляне на собственост имало и при кабинета на Симеон Сакскобурготски .Тогавашният министър на регионалното развитие Валентин Церовски също подготвил документите, но лично Сергей Станишев отказал да приеме „дара“.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.