Въвеждат изпити за екскурзоводи

Въвеждат изпити за екскурзоводи

Екскурзоводите ще минават през изпит. Това се очаква да стане до два месеца, като в момента се изчистват детайлите около организацията им, съобщиха от Асоциацията на екскурзоводите в Българя. Изискването е заложено в наредбата за екскурзоводите, а в момента се работи по съставяне на конспекта, обясни Георги Георгиев от асоциацията. И уточни, че той ще включва области като история, география и религия и ще се провежда от Министерство на туризма. След въвеждането на изпита той ще е задължителен за всеки, който ще работи като екскурзовод.

Контролът е основен проблем, по който трябва да се работи, обясни още Георгиев. По думите му Комисията за защита на потребителите, която е контролен орган, ще провежда масови акции. Те ще проверяват дали хората, които се представят за екскурзоводи, имат нужните лицензи и сертификати, като според правомощията им те може да съставят акт за нарушения и наказателно постановление. Този контрол обаче важи само за българите, а по-голям проблем са тези водачи, които идват с чуждестранни групи, за който съставените актове не са задължителни за плащане, обясниха от бранша. За това от асоциацията ще предложат със закона за туризма да се увеличат правомощията на КЗП и те да могат да глобяват на място нарушителите.

Друг основен проблем, който очертаха от бранша, е липсата на кадри. Много трудно се намират екскурзоводи по време на големи празници, както и с по-малко разпространени езици, обясни Николай Миндов, председател на асоциацията. По думите му най-малко хора се намират с португалски, полски, китайски и корейски. Според представителите на организацията трябва да се работи по-активно с туроператорите, с които да се обсъждат възможностите за стаж на младите екскурзоводи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.