Снимки

Остеопорозата удря и мъжете след 55 – годишна възраст. Проблем е, че при тях тя се открива по-късно и в по-напреднала фаза, тъй като я влачат с години без да се лекуват. Проблем е, че като цяло, представителите на силния пол ги е страх от лекарите, съобщиха от Българското дружество по ендокринология.

Костите на мъжете изтъняват и започват да се чупят. Проблемът при тях е, че заболяването с години остава неоткрито, тъй като те рядко ходят на профилактичен преглед от страх „да не им открият нещо“.

Над 1 милион българи са застрашени от това заболяване, тъй като злоупотребяват с алкохол, мазните храни и са обездвижени.

При остеопорозата болки няма.

Затова някои лекари я наричат „тихия крадец“.

Сигнал за тревога е смаляването на ръста с 1-2 см. годишно. В тези случаи трябва да се измери костната плътност. Тя се проверява като се изследват костите на китката или на петата. Дори при проверка на цялото тяло, което се налага при по-сериозни проблеми, облъчването е минимално като при снимка на един зъб.

Основна причина за по-високата чупливост на костите и за остеопорозата при мъжете е андропаузата. Състояние, което по-често наричаме мъжки климактериум. Свързано е като при жените със загуба на полови хормони и има много “лица” . При всички мъже над 55 г. нивото на тестостерона пада и повлича ред негативни последици, едно от които е остеопорозата. Костите изтъняват, но общото количество

костна маса е все още високо, затова промените остават незабележими. Мъжете са в по-благоприятна ситуация в сравнение с жените по отношение на остеопорозата. Те по-късно влизат в пубертет, затова по-дълго трупат костна маса, освен това по-късно и по-бавно губят полови хормони. Затова пък по-често се прекаляват с цигарите, алкохола, кафето и някои лекарства, за които е доказано, че допринасят за болестите промени в костите.

В резултат на това стават и различни по тежест счупвания. На остеопорозата се дължат 60-85 % от фрактурите на бедрената шийка и 70-90 % на прешлените при мъжете, сочи статистиката.

Като правило, силният пол избягва каквито и да е срещи с доктора, затова и остеопорозата остава неоткрита. Ако мъжът обаче е имал вече една фрактура, рискът да получи втора се увеличава 2 пъти, твърдят специалисти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.