През изминалите, около 200 години, брайловото писмо е от жизненоважно значение за хората с нарушено зрение и незрящите за връзка със заобикалящия ги свят. Изучаването на брайловата азбука е от основно значение, за слепите деца, помагайки им да достигнат ниво на грамотност конкурентно на своите зрящи връстници, но през последните 50 години употребата на брайловата азбука е намаляла застрашително, главно поради липсата на преподаватели. За да промени това, екип от лабораторията за иновации към Харвардския университет (HIL) е разработила нова система, която позволява всеки сам да се научи да използва брайловото писмо без необходимост от специално обучен учител.Едно от предизвикателствата, пред които педагозите се сблъскват при преподаването на брайлово писмо на повече хора е, че процеса отнема много време. Недостига на преподаватели води до това, много незрящи да не може да получат достъп до образувание или то да бъде непостоянно, което е необходимо, за да бъдат брайлово грамотни. До сега не съществуваше система, която да преподава брайл без учител.

Екип от учители и технологични специалисти от HIL са се справили с този проблем, разработвайки устройство, наречено The Read Read. Това е първата система, която позволява на всеки да научи Брайл сам.
 

Устройството се състои от реагиращи при допир плочки с буква, всяка от които съдържа брайлова буква и при докосване задейства аудиофайл със звука на буквата. Когато няколко плочки се подредят една до друга, потребителят докосвайки брайловите букви, може да чуе думата.

Екипът наскоро завърши 12-седмично изпитание на устройството в Училището за незрящи „Перкинс” в САЩ, като отчита положителни резултати. Например, незрящ ученик с аутизъм, който преди това не можел да разбере езика на брайловото писмо, успял да научи буквите от А до J след само две 20-минутни сесии.

При големия брой на слепите ученици в САЩ, които понастоящем са неграмотни, това може да се окаже невероятно ценен инструмент. След първоначалните тестове, Кейт Крохан от училището „Перкинс” отбеляза, че The Read Read може да промени живота на децата, които са слепи в глобален мащаб.


Устройството работи на английски език, но екипът твърди, че в бъдеще ще може да се адаптира и за други езици. Цената ще е около $495.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електрическия моноцикъл изминава 40 км без значение от терена

KO1 + минава от всякъде

Електрическия моноцикъл изминава 40 км без значение от терена

Едноколесният електрически скутер KO1 на компанията Kiwano, представен още през 2017 г. предлагаше обсег от 30 км и максимална скорост от около 32 км / ч. Новият модел KO1 +, много наподобява предшественика си, но е съвсем различен.

Биометрична идентификация премахва лимита на NFC транзакции

Пръстов отпечатък за по-сигурни безконтактни плащания

Биометрична идентификация премахва лимита на NFC транзакции

Извършването на безконтактни (NFC) плащания с карти в Обединеното кралство, са ограничени до определена сума. Но това ограничение няма да важи за някои от клиентите на NatWest, след като банката започна пробна употреба на биометрична идентификация при извършване на безконтактни плащания с карта.

Мъск изстрелва прототипа на кораба за Марс

Възможно е компанията на Илън Мъск SpaceX да изстреля прототипа на космически кораб в тази седмица. Идеята на пробния летателен съд е да подготви компанията в изпращането на хора на Марс. Голямата крачка може да се случи още утре, показват писма, натъпкани в пощенските кутии на някои от гражданите на плаж Бока Чика, който се намира в близост до Тексас, пише Business Insider.