Снимки

Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил умело прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите. За изненадата на братята монаси и строителите

 

зад малката врата се оказва тайно скривалище

 

пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души. Това съобщи за „Монитор“ игуменът на Троянската света обител Величкият епископ Сионий. Идеята ни е при реставрацията този тайник да бъде запазен в автентичния си вид, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.

Предвиждаме да възстановим и тайния изход, през който Левски и монаси са можели да напускат манастира, в случай на опасност. Този изход ще бъде направен така, че който иска, да може да мине през него и да почувства духа на онова време, допълни Сионий

Само две седмици след като правителството отпусна половин милион лева за ремонт на най-старото - Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори вече усилено работят.

Крилото е най-старата сграда на манастира и от години стоеше затворено поради опасност от пропадане. То трябва да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят автентичния си вид. Обещали сме пред българския патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов,

 

за храмовия празник - 15 август догодина, да сме готови

 

Ще успеем, с Божия помощ, както успяхме за година през 2016 да достроим и отворим новото патриаршеско крило на манастира, строежът на който стоеше замразен повече от 10 години, разказа Величкият епископ Сионий, игумен на манастира.

Проектът, по който се извършва ремонтът и реставрацията е одобрен от Светия синод, от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Наехме майстори строители, които са реставрирали доста стари къщи и обекти. Трудностите при реставрацията идват от факта, че Антимовото крило е изградено от дървена конструкция, с каменни зидарии или тухлени пълнежи. То е вдигнато по специален начин на два етажа, свързани с дървени сглобки - уникално строителство от началото на XIX век, разказва епископът. Подобна конструкция и строителството е в традиционния балкански стил, което се оказва изключително здраво,

 

издържала е на капризите на времето и на земетресения

 

Слава Богу, моят предшественик митрополит Григорий направи ремонт на покрива, така, че неговата конструкция е стабилна, реконструкция на историческите стаи, които са били поизоставени. Предвижда се да се реставрира цялата дървена конструкция, всички каменни зидове, като в същото време се направи топлоизолация. Ще ще се осигури пожарна безопасност, ще изградят и санитарни възли. В това крило ще се преустроят и нови помещения за поклонници.

Обновяването на Антимовото крило започва от манастирското гробище и свършва с параклиса „Св. св. Кирил и Методий”, разкрива бъдещите си амбиции игуменът. Част от крилото е и кулата с параклиса „Св. св. Кирил и Методий”, който възстановихме напълно, килиите на архимандрит Макарий и архимандрит Кирил и щабквартирата на генерал Карцов, разказва историята на старото крило дядо Сионий.

В кулата към западното крило сградата вече е укрепена срещу появилите са свлачища до нея. А в самата кула, по подобие на светите места в Ерусалим, на четири нива един над друг са обособени параклиси - най-отдолу е новият параклис „Голгота”, в който е вграден камък от Ерусалим. Това помещение до преди година се е ползвало за склад за отпадъчни свещи, а днес е място за поклонение. Над него е параклисът „Св. св. Кирил и Методий”, в който монасите служат през зимата, защото се отоплява и там се извършват кръщенията.

Напълно и изцяло е подменен и са пренаредени каменните плочи на покрива на храма ”Успение Богородично”, високо се издига над купола голям кръст. Пред новото патриаршеско крило е подменена изцяло настилката и е покрита с плочи, навсякъде има зеленина и много цветя. А новото манастирско крило, което бе открито преди година, разполага с 25 помещения и  патриаршески покои. Създадени са условия в него да заседават и отсядат митрополитите. Ремонтът е струвал близо 1,5 млн. лв., отпуснати от държавата.

Eпископ Сионий е категоричен, че без помощта на държавата, на спонсори и дарители, на хилядите поклонници и туристи, нямало да се справят. И припомня думите на Бойко Борисов, отправени към него при обявяване на поредната държавна финансова помощ за манастира

 

Дядо игумене, това са пари от народа и за народа

 

Това са средства от хората и идват отново за украса на мястото, където те винаги са добре посрещнати!

Дядо Сионий допълва, че затова е неговата и на братството най-съкровена и молитвена благодарност към премиера и правителството за изключителните жестове за ставропигиалната света обител и Българската православна църква, и жест към духовността в България. Затова и ние винаги ще ги споменаваме в молитвите си, каза епископ Сионий.

120 камиона с боклуци изкарахме от манастира, когато поехме управлението му през пролетта на 2014 г. Тогава, като видях в какво състояние е манастирът-незавършен строеж, сгради и помещения, нуждаещи се от спешен ремонт. Уплаших се и си казах, че няма да мога да се справя. А думите на патриарха, когато получих благословение и назначение като игумен, бяха: “Дай Боже, всичко ще свършим!”, спомня си днес епископът.

 

Намериха и черепи на монаси революционери

 

Освен любопитната и поучителна манастирска история, свързана с най-старото Антимово крило на манастира, то крие и още много тайни. Там при разчистване на килиите преди месеци монасите откриха уникална находка от 1876 г., която днес може да се види в  новата сбирка към музейния комплекс. В овехтял сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано "йеромонах х. Сава", а на другия череп „йеродякон Герасим”, разказа епископ Сионий. Надписът на пожълтял лист гласи "Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.". Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси революционери, които са посечени в манастира при разгрома на Априлското въстание.

 

Помни стъпките на екзарх Антим

и архимандрит Макарий

 

Старото крило на манастира, което в миналото е било най-представително, е свързано и с екзарх Антим, с екзарх Йосиф и с всички духовници, които са посещавали светата обител. В това крило са се намирали игуменарницата и най-представителните стаи за посрещане на гости. Архимандрит хаджи Макарий също е бил забележителна личност. Той застава начело на тайния революционен комитет, основан в манастира.

Архимандрит Макарий по време на Освободителната война през 1877 - 1878 г. заедно с манастирското братство подпомага и подкрепя ген. Павел Карцов при преминаването му през Балкана, снабдявайки войниците му с топли дрехи, храна и боеприпаси. Антимовото крило по време на войната е било превърнато в щаб на ген. Карцов, който е освободил Ловчанския и Троянския край, преминава Балкана и сразява враговете при историческата крепост Курт Боаз.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.