Дигитално обучение за малки фирми по латвийски стандарт

Дигитално обучение за малки фирми по латвийски стандарт

Стартът на пилотен проект за дигитално обучение на персонал на малки и средни предприятия бе даден днес. Той ще бъде изпълняван от Фондация „Глобални библиотеки - България" (ФГББ), в партньорство със Сдружение „Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии (LIKTA).
Ръководителят на проекта Бойко Лечев от министерството на транспорта и информационните технологии обясни, че начинанието ще продължи до средата на ноември и в него се инвестират 168,4 хил. лв., от които почти 160 хиляди са субсидия от Европейския социален фонд. По думите му първоначално ще се правят присъствени обучения на хора от малки фирми от 3 области в страната - Пловдив, Смолян и Стара Загора. „Учебната програма ще представи перспективите за развитие на производството и бизнеса в началото на Четвъртата индустриална революция, и свързаните с това промени в управленските и информационните системи с въвеждането на системи и устройства с изкуствен интелект, блокчейн технологиите и криптовалутите, мобилните разплащания, основни познания за цифровия маркетинг, за ползване на облачни услуги, за начините за защита на данните и осъществяване на безопасни онлайн транзакции, както и създаване на мрежа за сътрудничество“, обясни той.
Изпълнителният директор на „Произведено в България“ Пламен Грозданов уточни, че в проекта ще бъдат обхванати 30 малки и средни фирми от най-различни сектори. „Според прогнозата на ЕК през 2020 г. 90% от работните места в ЕС ще изискват от работещите цифрови знания и умения, а според индекса на готовност за цифрова икономика (DESI), България е в края на класацията за ЕС и това важи с особена сила за малките и средните фирми“, припомни той.
Първоначално достъпът до обучителните клипове по проекта ще бъде достъпен само през 980-те библиотеки в страната. Най-късно след приключването му през ноември те ще могат да се ползват свободно и през Интернет.
Според Спаска Тарандова, изп. директор на ФГББ опитът на Латвия с подобен проект е невероятен и прибалтийската държава е имала при изпълнението му 90% успеваемост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.