73 млн. лв. плащат на фермерите за акциза на дизела

73 млн. лв. плащат на фермерите за акциза на дизела

Дават допълнителни пари за пчеларите по схемата „де минимис”

До края на 2018 г. ще бъдат изплатени близо 73 млн. лв., от субсидията за дизел, ползван от фермерите, съобщиха от МЗХГ. От ведомството уточниха, че превеждането на парите по сметките на стопаните ще започне на 5 декември и ще продължи най-късно до средата на месеца. В началото на 2019 г. ще бъдат изплатени останалите 11 млн. лв. уточниха от пресцентъра на ведомството.

Със заповед на министър Румен Порожанов е определена отстъпка в размер на 0,38 лв. от стойността на акциза за литър закупен газьол през 2017 г. по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”.

Това е третата кампания, в която процесът по кандидатстване за държавната помощ е облекчен и заявленията се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Отпадна задължението за водене на дневник.

Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи НАП извършва проверки на фактурите.

Помощта се изплаща на земеделските стопани директно,


а не както преди това под формата на ваучери за гориво.

По време на официалното откриване на Деня на българския производител, което се проведе в магазин на една от големите търговски вериги, министър Порожанов съобщи, че е възможно пчеларите да бъдат подпомогнати по схемата „де минимис”, след като се направи анализ, който да потвърждава твърденията им за намалено производство на мед, най-вече заради климатичните условия тази година. По думите му има разминавания в представените данни за смъртност при пчелите от БАБХ и тези на пчеларите. Министърът уточни, че е възложил да се направи анализ на добитото количество мед през 2018 г., тъй като

през 2017 г. е отчетен спад в производството му.

Земеделският министър подчерта, че в сектор „Пчеларство“ са предприети редица мерки за стабилизирането му, като една от тях е забраната за използването на неоникотиноиди, които увеличават смъртността при пчелите. Той допълни, че е необходим стриктен контрол за спазването на рестрикциите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.