Снимки
Две министерства и две агенции са с най-много нарушения при провеждането на обществените поръчки, а ведомството на бившият военен министър Николай Ненчев е шампион по нарушения. Това стана ясно от думите на служебния премиер Огнян Герджиков, който представи доклада са състоянието на ведомствата. Още в стъпването си длъжност Герджиков поиска ревизия на обществените поръчки от страна на министрите в поверените им институции. 
Така в министерството на отбраната през 2016 година са проведени 113 процедури. 31 са прекратени, а са приключили 82. Има нарушения при 45 от тях, което е повече от половината. По думите на Герджиков при 9 са открити индикатори за измама. Именно затова те са пратени на военната прокуратура. Останалите 36 са препратени на Агенцията за държавна финансова инспекция. В техническите задания пък се поставяли условия които дават предимство на едни за сметка на други.
"В немалко от техничеческите задания или документациите за обществените поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки", заяви Герджиков.
По думите му подобни нарушения са констатирани при проверките в Агенция "Пътна инфраструктура" при избора на изпълнител за поддръжка на участък от АМ "Хемус" и "Тракия".
В Министерството на икономиката пък са докладвали нарушения свързани с налагане на дискриминационни условия в техническите спецификации. Проверяващите дори се натъкнали на изменения на критериите при подбор след отваряне на офертите, което пък е довело до незаконосъобразно допускане на участници до участие в обществени поръчки.
При Агенцията за малките и средните предприятия пък има процедура за разширяване на информационната система, но при липса на конкуренция.
При други четири ведомства има забавяне на откриването на поръките и това може да коства спиране на еврофинансирането от ЕК. Така например забавяне има в МЗХ при програмата за селските райони за 2003 - 2007 г. МВР пък е закъсняло с поръчката за инфорционна система, парите за която трябва да дойдат от Фонд „Убежище”. Това според Герджиков води до риск от евентуална наказателна процедура срещу България. При МЗ има забавяне при поръчката за застраховане на колите за спешна помощ и за охраната на сгради. Агенцията по вписванията се е забавила с поръчката за резервни копия на няколко регистъра, сред които имотния, търговския и др. КЗК е спряла процедурата и има заплаха за работата на регистрите.
Има 9 министерства, които могат да си отдъхнат, тъй като при тях грешките са само технически и има единични случаи на административни пропуски. Това са МФ, МЗХ, МОН, МСОВ, МТСП, както и тези на транспорта, енергетиката, туризма и спорта. Пълният доклад ще бъде качен на сайта на МС в понеделник. Главният инспекторат пък прави в доклада и серия от препоръки, както и предложения за законови промени. Какви са те обаче не стана ясно. 
Герджиков обясни, че е заръчал на своите министри всички поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички законови правила. 
Герджиков коментира и смяната на областните управители, като уточни, че това е станало изцяло в рамките на закона. МС не са пращали писма до когото и било, каза той и обясни, че областният на Перник дори си е поискал отпуска по време на кампанията. 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 1300 свободни места за първолаци в столицата

Малко над 1300 са свободните места, след като приключи третото класиране за първи клас в столицата. Общо 55 училища са запълнили капацитета си, като единствено в районите „Изгрев“ и „Студентски“ няма нито едно свободно място.

Вдигат паметник на княз Павел Романов в Павел баня

Висок 2,4 м паметник от бронз в цял ръст на княз Павел Александрович Романов, син на руския император Александър ІІ Освободител, ще бъде поставен в парка на курорта Павел баня, съобщи кметът на общината Станимир  Радевски.

Блиц: Лозан пуска фалшиви новини

Лозан Панов разпространява фалшиви новини и по този начин обслужва пропагандно олигарха Иво Прокопиев. Това пише Блиц в анализ по повод поредните скандални изцепки на шефа на ВКС, този път в услуга на арестуваната за подкуп районна кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.