Снимки

Всички ученици ще имат шанс да влезнат в гимназия през следващата учебна година, дори тези, които в момента не могат да изкарат и тройка.

Причината е, че точки ще заменят двойки, шестици и всички други оценки на изпитите за национално външно оценяване за седми клас. Това съобщи пред "Монитор" зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Това на практика означава, че вече няма да има "двойки", нито пък моментално отпаднали от класирането. Именно такъв е случаят с настоящите двойкаджии. Дори и по-зле представилите се ученици ще имат шанса да учат например в паралелка за шивачи. В никакъв случай обаче това не означава, че те ще влизат в елитни гимназии, категоричен е зам. - министър Стаматов. Идеята е по този начин, от една страна, да се спасят професионалните гимназии, към които няма голям интерес, а от друга - децата да не се потискат още в седми клас и да им се лепи етикетът „двойкаджия“. Заместник-министър Стаматов обясни, че с точковата система, която е европейска практика, въведена в други държави, ще има по-голяма обективност при оценката на учениците, дори и при тези, които са изкарали сегашните двойки. В момента точките се приравняват по шестобалната система и независимо дали един ученик

го делят 2 или 10 точки от тройката

той просто получава слаба бележка и моментално губи шанса да учи в гимназия с прием след седми клас. С новата система на практика определението „двойкаджия“ отпада. На националното външно оценяване двойките по математика бяха близо 17 000. По сегашната система тези ученици моментално отпадат от възможността да учат в гимназия с прием след седми клас. Точковата система ще бъде въведена и при оценяването на националното външно оценяване след 4-ти клас.

Както „Монитор“ писа, възможно е от следващата година резултатите от изпитите да служат за вход в гимназия с прием от 5-и клас.

Днес е последният ден, в който се подават документи за участие в първи етап на класирането за гимназия. Класирането се извършва електронно и списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се обявяват до 27 юни 2016 година. Записването на приетите в първото класиране или подаването на заявления за участие във втори етап на класиране е от 28 до 30 юни 2016 година

Училищата и гимназиите в София предлагат прием в 260 паралелки

Заради двойките на изпита по математика и слабия интерес към професионалното образование вероятно ще има закрити паралелки.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.