Снимки

 

Скрининг тестове за риск от възникване на затруднения в обучението ще се правят на децата от 3 г. до 3 години и 6 месеца. Това предвижда проект на нова наредба за приобщаващо образование.

Тестовете са разработени от учени от БАН и са съобразени с възрастта на децата. „Идеята е, че с целенасочена работа от тази възраст такива трудности могат да бъдат преодолени“, заяви зам.-министър Деница Сачева. За провеждане на тестовете са планирани обучения за учителите в детските градини. Има и нов регламент, свързан с уведомяването на родителите при налагане на санкции на учениците. Изменя се досегашното изискване преди стартиране на процедура за санкция на ученик родителите да бъдат уведомени писмено. Ако майките и татковците не се явят в училище, за да бъдат информирани, те ще получават известия по мейла и независимо дали изпратят обратна връзка или не процедурата по налагане на наказание ще си тече по график. Ако родителят поиска, той може да се включи в заседанието на педагогическия съвет, както и да присъства на изслушването на детето си.

Новият проект предвижда също и програми, свързани със здравното образование, здравословното хранене и оказване на първа долекарска помощ. Училищните библиотеки пък трябва да се превърнат в места със социални функции – за опознавателни срещи между учениците и достъп до съвременни технологии, гласят още промените. Така в тях вече ще могат да се провеждат тематични срещи, посветени на български писатели, да се обсъждат теми от гражданското, екологичното и интеркултурното образование. Промените предвиждат административните задължения на учителите да се намалят 10 пъти. По сега действащите правила ако в училище има 15 ученици с необходимост от допълнителна подкрепа за личностно развитие, екипът трябва да изготвя годишно около 480 писмени документа. Предложението е те да бъдат сведени до около 45. Заместник-министър Деница Сачева обясни, че също така се предвижда децата и учениците

с изявени дарби и таланти да получават допълнителна подкрепа в центровете за личностно развитие. Те ще могат да се възползват от индивидуални учебни планове в училищата си, с цел да бъдат усъвършенствани дарбите им. „За следващата учебна година ще се търси финансиране за стимулирането на такива ученици да участват в национални и международни олимпиади“, каза Сачева. Новата наредба въвежда ясна процедура за насочване на ученици със специални образователни потребности след VII и X клас за продължаване на образованието в профили и в специалности от професии. Промяна има и при отсъствията на учениците. До момента директорите разрешаваха до три дни непосещаване на часовете по уважителни причини. „С промените това разрешение ще се дава от класния ръководител. Ако ученикът трябва да отсъства до 7 дни по уважителни причини, родителите му трябва да подадат уведомление до директора на училището. Над този период разрешение може да издаде само педагогическият съвет“, подчерта заместник-министър Таня Михайлова.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.