Снимки

Акумулирането на слънчева енергия е вече по-успешно и по-популярно, но все още има един основен проблем, мрачното време. Сега, екип от китайски инженери е разработил хибридна слънчева клетка, която може да произвежда електричество, идва дъжда или слънцето, посредством трибоелектричен ефект, акумулирайки енергия от движението на дъждовните капки по повърхността й.

Трибоелектричните наногенератори (TENG) създават заряд от триенето между два материала, което е по-известно, като статично електричество. Това може да намери практическа употреба при събирането на енергия от движение или вибрации от дрехи, автомобилни колела, подови настилки или сензорни екрани.

В този случай изследователите използват движението на дъждовните капки, търкалящи се по повърхността на слънчевата клетка. За да постигнат това, те добавят два полимерни слоя, за да образуват TENG върху фотоволтаичната клетка. Най-горният слой на клетката се състои от полимер, наречен полидиметилсилоксан (PDMS), докато долният слой е направен от поли (3.4-етилендиокситиофен): поли (стиренсулфонат) (PEDOT: PSS). За да се подобри ефективността на двата слоя, полимерите първо се оформят с канали, които се отпечатват с шаблон от страната с данни на DVD-та.

Най-горният слой се активира, когато върху него попаднат капки вода, които се търкалят, в следствие на което полимерът влиза в контакт с долния слой. Слоят PEDOT: PSS действа като споделен електрод между TENG и соларната клетка, провеждайки енергия между тях. За да е сигурно, че когато е слънчево фотоелектричната клетка ще функционира и двата полимерни слоя са прозрачни.

Според екипа устройството има пиково напрежение от около 33 nA с волтаж от около 2.14 V. Това не е толкова много, но е достатъчно да се докаже, че концепцията работи и може да се увеличи мащаба й.

Това не е първият път, когато изследователи експериментират с TENG, за да направят соларните клетки по-полезни при други метеорологични условия, но екипът казва, че новото устройство е с по-прост дизайн, по-компактно и по-лесно за производство от други подобни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

JackRabbit не електрически велосипед нито скутер

Електрическо превозно средство улеснява придвижването

JackRabbit не електрически велосипед нито скутер

Треньорът по триатлон, в Калифорнийския университет в Сан Диего, Том Пизкин, който и продавал велосипеди на студенти в местния магазин, разбрал за предизвикателствата при придвижване, пред които са изправени студентите в университета. Това го подтикнало да изобрети електрическото превозно средство JackRabbit, което сега е обект на кампания в Kickstarter.

Google актуализира Street View за България

Google пуска колите си отново по улиците на страната, за да актуализира локалните данни в популярното приложение Maps. Този път ще се фокусират върху получаване на по-актуална информация за свързването на пътища между градовете.

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Процесори от Intel и задна камера за новия Chromebook Plus

Samsung нова версия своя лаптоп таблет

Samsung представи втора версия на преносимия си лаптоп / таблет Chromebook Plus. V2 запазва 360-градусовата панта за режим таблет или лаптоп, разполага със стилус за писане на бележки или рисуване по сензорния екран и предлага разширение на паметта на съхранение с microSD карта.