Бизнесът да привлича младите с работа във вид на игра

Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър” България, Сърбия и Хърватия:

Бизнесът да привлича младите с работа във вид на игра

Положително е, че у нас имаме много образовани възрастни над 55 години * Често безработни не търсят препитание, защото разчитат на близки

- Г-жо Василева, проучванията ви показват, че в последното тримесечие на тази година работодателите в секторите „Строителство“, „Минно дело“ и „Производство“ имат най-голямо намерение да увеличат броя на служителите си. В кои сектори очаквате да имат ръст на търсенето на работна ръка в началото на следващата година?

- В момента правим това проучване, което ще отчете нагласата на работодателите за увеличаване или намаляване на екипите през първите 3 месеца на 2018 сравнено с последното тримесечие на 2017. Очакванията ми са, че работодателите от сектор „Производство“ отново ще са тези с най-оптимистични очаквания. Друг сектор би бил „Хотелиерство и ресторантьорство“, което е свързано с намирането на персонал за зимния сезон, и работодателите вече са започнали още отсега да набират персонал. Други сектори, които винаги са били силни в търсенето на нови хора, са „Финанси и застраховане“, „Недвижими имоти“, „Транспорт и комуникации“, „Търговия на едро и дребно“.

- На какво се дължи този недостиг на кадри в сектор „Производство” – липсват квалифицирани кандидати или хората не искат да работят в този сектор?

- Няколко са причините. Ако говорим за по-високите позиции, най-търсената професия в България от няколко години насам е инженерната. Инженерите ще продължат да водят класацията от гледната точка на това, че в производството винаги ще има недостиг, поради простата причина, че много компании инвестираха в България, което води до ръст в търсенето на такива специалисти.

От друга страна, от по-ниските позиции - квалифицирани производствени работници, машинни оператори и общи работници – това са специалистите, от които всяко едно развиващо се производство има нужда. Това е свързано с необходимостта от голямо количество хора на едно и също географско място, което налага и търсене на шофьори. Причината е, че ако ги няма работниците на мястото, на което се намира фирмата/фабриката, това налага те да бъдат транспортирани от други населени места.

- Забелязвате ли българите да проявяват интерес към това да станат мобилни работници? Социалното министерство дори стартира схемата за финансово подпомагане на безработните, които намерят работа на повече от 50 км от дома си.

- Българите са много мобилни, ако става дума да излязат от България, и по-малко, ако трябва да се преместят в друго населено място вътре в страната. Все пак забелязваме, че има тенденция към по-голяма мобилност, тъй като това е свързано с намирането на по-добре платена работа. От друга страна, ако търсещите работа не могат да намерят такава в малко населено място, то те са принудени да се предвижват или преместят на друго място.

Тези програми за насърчаване на мобилността са полезни и трябва да стават все повече, но не трябва да са ограничени за определени групи хора. Държавата трябва да подпомага както транспортирането на хората до работното им място, така и тяхното бързо обучение или преквалификация.

- Проучвания показват, че с всяка изминала година нараства делът на работодателите, които не могат да намерят кадри. Как според вас може да се реши този проблем и в кои сектори най-силно се усеща недостиг?

- Според мен недостиг на кадри вече се усеща във всички сектори. Въпросът откъде ще бъдат намерени необходимите хора е с повишена трудност. От една страна, трябва да се привлекат всички обезкуражени или ненамерили работа. За съжаление много голяма част от безработните не търсят работа. Те очевидно имат някакъв начин на препитание, например някои получават средства от свои роднини от чужбина или друг член от семейството, който работи, други от наем на имот и т.н. Тази група трудно би могла да бъде привлечена на трудовия пазар. Това определено заблуждава тези, които смятат, че след като имаме безработица, нямаме нужда от внос на работна ръка. Това не е вярно, защото имигранти са ни трябвали и ни трябват доста в момента. Остра е нуждата на работодателите от привличане на хора от чужбина, защото доста от тях нямат друг вариант да си намерят кадри тук.

С внос на работна ръка от азиатските страни, например от Виетнам, работодателите могат да разчитат на изключително мотивирани служители, които със сигурност ще работят във въпросната фабрика, с която са подписали договор. За съжаление, с голяма част от потенциалните кадри тук това няма как да бъде гарантирано, защото българите биха имали и други опции за работа и могат да напуснат по всяко време. Сигурна съм, че привличането на чуждестранна работна ръка ще помогне на развитието на икономиката и ще успокои безумното вдигане на заплатите, което се дължи на липсата на хора като цяло. Само през последните 10 години ниските и средните заплати в България се удвоиха. Ако не се внесат кадри от вън, този процес ще продължи, но работодателите няма да могат да издържат на това и ще започнат да търсят други по-благоприятни и евтини географски ширини.

- Законови промени предвиждат от догодина бързо издаване на сини карти да се прилага за всички специалности, а според утвърден списък с професии, както е сега. Какви други промени са нужни в сферата на трудовото законодателство?

- Определено това са промени в правилната посока, но те не са достатъчни. Ние сериозно трябва да реконструираме трудовото си законодателство и да го съобразим с новите реалности и дигиталните технологии, които връхлетяха в живота ни.

Определено трябва да премахнем всички рестрикции, които ограничават по един или друг начин работниците и работодателите. Например в Закона за временна работа има рестрикции като тази, че само 30% от състава на една фирма може да бъде нает на временни договори. Това според мен е ненужно и задължаващо компаниите да поддържат непременно специалисти „труд и работна заплата“. Друга рестрикция е основанието, по което единствено могат да се сключват договори за временна работа – само за заместване на отсъстващ служител или за изпълнение на определена работа, като в доста случаи определението е почти невъзможно. Следващата рестрикция е ограничението, според което само 10% от персонала може да бъде от чужди граждани.

- Какво показва опитът ви по отношение на това къде се разминават очакванията на търсещите работа и работодателите, имайки предвид, че много работни места остават незаети?

- Това не е български синдром. Наличието на голямо количество свободни работни позиции и същевременно голям брой безработни съществува и в много други страни по света.

В момента на работното място има революция, която трудно се възприема от двете страни – работодатели и търсещите работа. Те се разминават, първо, поради факта, че на работното място имаме хора от различни генерации, които имат различни очаквания и разбирания по отношение на начин на работа, заплата, допълнителни придобивки и условия на труд.

Новата генерация Z, която в момента влиза на пазара на труда, представлява групата на 18-годишните. Те са качествено обучени, повечето от тях в чужбина, говорят по два-три езика и е съвсем нормално да искат високо заплащане. Това е генерацията, заредена от дигиталния свят. Те ще очакват на работното си място разнообразие, работата им да представлява нещо като игра, за да могат те да дадат максимума от себе си, което ще е голямо предизвикателство за работодателите. Положителен факт е, че в България имаме голям брой образовани възрастни – 55+, здрави и готови за работа хора, на които би могло да се разчита, ако бъдат въвлечени на пазара на труда по адекватен начин.

 

ВИЗИТКА:

От 2006 г. е управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия

Магистър по икономика

Има магистърска степен по бизнесадминистрация от City University – Сиатъл

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.