Снимки

Обезверените хора вярват в суеверия. Намират спасение в хороскопа. В планетите. В звездите. Гонят черните котки. Скачат по няколко пъти, въртят се като пумпали, правят кълба, заклинания, солят се и какво ли още не, когато животното им мине пътя. Смятат, че е по-важно да не минат под стълба, но не и да си платят сметката. Вярват, че нещо различно от тях самите им контролира чак до такава степен съдбите. И вярват неверниците, изгубили вяра в себе си, но очакващи помощ от звездите. И ретроградният Меркурий им действа. Не за друго, а защото му позволяват. Позната, която има познания по компютърните технологии колкото шимпанзе по ядрена физика развалила компютъра си. За пореден път през месеца. Без значение дали е високосна година, петък 13-и или някоя планета излъчва вредни лъчения, тя все си го чупи. Не заради друго, а защото просто не си може да го ползва. Интересува се повече от мандарини, които успява да глътне цели. Та въпросната позната обвинява или дявола или гадния Меркурий за несполуките си с техниката. И много хора са като нея. Вярват, че щом в хороскопа им има пет звездички в графата любов, значи ще срещнат някого, който да ги направи щастлив, а отново се прибират вечер сами. Но това за безобидните обезверени хора. По-опасните са тези, които позволяват на подобни явления да определят изцяло живота им, професията им, бизнеса. Смятат, че на определени дати не се сключват сделки и от цялата работа всички губят. Всички горят с пари, а Меркурий си остава същият. Не се променя. Други пък обвиняват Сатурновата дупка, в която вярват, че изпадат преди рождения си ден. Това не е нищо друго освен суета, че остаряваме, а не сме постигнали кой знае какво за още една година от съществуването си. Но Сатурн им е виновен. По-пълничките пък наблягат на лунна диета. В определени фази на луната гладуват и така отслабват под въздействието на спътника. Ама моля ви се! По време на ретроградния Меркурий млатят пръжки, наденици, салами, но чакат пълнолуние, за да отслабнат. Това е като да седиш на спирката и да чакаш вместо автобуса, да се появи еднорог, който да яхнеш. Но знае ли човек, може и да им ефект. От първото. Други пък разчитат на Луната, за да спечелят сърцето на някой, който така или иначе не могат да имат. Правят магии, ритуали и се взират като улични котки в голямото светещо кълбо с надеждата, че то ще им помогне, стига да не сме във фаза на ретроградния Меркурий, да не сме в Сатурнова дупка, да не ни е минала черна котка път, да не сме отворили чадър на закрито. Да сме хвърлили сол зад гърба си, да сме чукнали на дърво, да сме направили ключ с пръстите си, да сме се нашибали с някоя дряновица, да сме си сложили червен конец и най-важното - хороскопът ни да го е предсказал.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.