0
Нм международното автомобилно изложение във Франкфурт, което отваря врати за публиката от днес - 19 септември и продължава до неделя 27 септември, германската марка Audi представя много различни нови продукти. Основният фокус е върху новото Audi A4 и почти готовият за производство концептуален модел Audi e-tron quattro – спортен високопроходим модел с електрическо задвижване. Компанията предлага на посетителите поглед към бъдещето с четири фокусни за марката теми – Audi Sport, Quattro, Technologies и Ultra, представящи цялата гама от концепции за задвижване.
В компанията Audi мобилността на бъдещето е изпълнена със спортен дух, заредена с високи емоции и винаги със съчетаването на максимална ефективност и безопасност от една страна и динамика от друга. В сегмента на високопроходимите модели своята световна премиера отбелязва изцяло електрическият концептуален SUV Audi e-tron quattro. На изложението Audi представя с ентусиазъм също и моделите Q7 e-tron 3.0 TDI quattro като plug-in хибрид с изцяло електрически пробег от 56 км и новото Audi A4 g-tron. Последното изразходва едва 4 кг природен газ на 100 км в стандартен цикъл. За клиентите това означава ниски експлоатационни разходи и общ пробег до 950 км. Новите Audi Q7 и Audi A4 предлагат широка гама от системи за асистенция за всички серийни автомобили. Те илюстрират предварителната фаза на автономното шофиране.
Концептуалният модел Audi e-tron quattro предлага поглед към първия сериен изцяло електрически модел, който ще пристигне на пазара през 2018 г. и
най-вероятно ще носи обозначението Q6.
Той е базиран на второто поколение модулна надлъжна платформа, предлагаща значителна свобода по отношение на конфигурирането на задвижването и взаимното разположение на основните елементи. Конструкцията на спортния SUV е базирана в голяма степен на изискванията по отношение на аеродинамиката с коефициент на обтекаемост от 0,25. Електрическото задвижване следва концепцията e-tron quattro и се осъществява с три електрически мотора с максимална мощност 370 кВт. Единият електромотор е на предната ос, а другите два са на задната. При рязко ускорение тягата може да достигне 800 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 4,6 секунди, а максималната скорост е 210 км/ч. Литиево-йонната батерия в подовата конструкция на автомобила позволява над 500 км пробег и следователно пълна функционалност за ежедневието. Модерните технически решения в управлението и информационно-развлекателните системи осигуряват високо ниво на удобство и комфорт. Концептуалният Audi e-tron quattro е оборудван с технология за автономно шофиране.
На особено голямо внимание на щанда на Audi на автосалона във Франкфурт се радват новите издания на A4 и S4 , които впечатляват с балансирано и спортно излъчване, авангардни технологични решения в областта на мултимедийните системи и интелигентни системи за асистенция като адаптивен автопилот, включващ асистент за пътната обстановка. Още 30 допълнителни системи подпомагат водачите. Моделът от среден клас постига отлични резултати и по отношение на параметрите за ефективност. Новото Audi A4 седан е много икономичен автомобил и има най-добрият в класа коефициент на обтекаемост от 0,23. Цялостната концепция е допълнена от ефективни и леки двигатели, като този в новия седан Audi A4 2.0 TDI ultra с мощност 150 к.с. Този агрегат
изразходва само 3,7 л/100 км дизелово гориво
и отделя едва 95 г/км емисии на CO2. Напълно новият турбобензинов двигател 2.0 TFSI ultra може да съперничи на своите дизелови събратя във всички области. Благодарение на модерния горивен процес бензиновият мотор с мощност от 190 к.с. изразходва едва 4,8 л/100 км. Това съответства на емисии на CO2 от 109 г/км. Audi продължава да прави своите TDI и TFSI двигатели по-ефективни с нови технологични решения. По този начин марката все повече усвоява потенциала на конвенционалните двигатели. Шампионите по отношение на емисиите на CO2 на всяка моделна серия носят знака „ultra”. Освен най-екологичната и икономична версия, на автосалона във Франкфурт компанията Audi представя и новите спортни версии на седана и комбито S4. Моделът S4 се задвижва от 3,0-литров бензинов турбодвигател TFSI с мощност 354 к.с. Въртящият момент на мотора е увеличен до 500 Нм. В комбинация с 8-степенна автоматична трансмисия Tiptronic ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,7 секунди. Максималната скорост при Audi S4 е ограничена на 250 км/ч, а средният разход на гориво е 7,4 л/100 км. Моделът е оборудван със система за двойно задвижване quattro.
На изложението дебютира и високопроходимият модел Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro, който е първият дизелов plug-in хибрид със задвижване на четирите колела quattro от Audi. Със системна мощност от 373 к.с. той ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,0 секунди. Разходът му на гориво е 1,7 литра дизел на 100 км и може да изминава до 56 км само на електричество – тихо, динамично и с нулеви локални емисии. В гамата на моделите Q5 и A8 марката с четирите кръга представя нови върхови модели, които бележат пика на спортния дух във всеки един сегмент. Новият кросоувър Audi SQ5 TDI plus с дизелов мотор 3.0 TDI BiTurbo е с мощност от 340 к.с., а лимузината S8 plus развива 605 к.с.