По-лесно връщане на дете,  отвлечено от родител в чужбина

Европейските министри на правосъдието обсъдиха в НДК:

По-лесно връщане на дете, отвлечено от родител в чужбина

Прокуратура на ЕС започва да действа в края на 2020 година

Връщането на деца, отвлечени от родители, както и изпълнението в чужда държава на съдебни решения за родителски права или т.нар. Регламент Брюксел IIA е бил тема на обсъждане на неформалния съвет по правосъдие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха след срещата министърът на правосъдието Цецка Цачева и еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова. „Повечето страни са за търсене на бързина в изпълнението на съдебните решения“, каза Цачева.

Това на практика означава, че се създават правила при отвличане на дете от единия родител в чужбина, по-бързо да се стигне до съдебно решение за неговото връщане. Или при присъждане на родителски права в една страна, съдебното решение да се признава в държавата, в което е отведено детето.

Втората приоритетна тема на обсъждане по време на срещата на министрите на правосъдието е била създаването на европейска прокуратура. „Европейската прокуратура ще бъде силна и независима служба. Бихме искали да започне да работи в края на 2020 година. Ще се опитам да убедя Швеция, Малта, Полша и Унгария да се присъединят“, заяви Юрова. Тя съобщи, че годишно измамите с ДДС са 50 млрд. евро и до 2023 година парите ще започнат да се връщат благодарение на работата на европрокуратурата, която е замислена като специализиран орган за финансови престъпления. На срещата в София е обсъдено взаимодействието между службата с ОЛАФ, Интерпол и Евроджъст. Министърът на правосъдието на Нидерландия е съобщил, че новото правителство там обсъжда възможността да се присъедини към службата на Европейския прокурор. През март в София ще бъде проведена експертна конференция и дотогава ще са изготвени правилата и регламентите за дейността й.

Министрите са разговаряли и за Истанбулската конвенция. „Нашите партньори са наясно с дебата, който върви в българското общество.

Не е оттеглен законопроектът за ратифицирането й от парламента. Стана ясно от дебата, който върви в публичното пространство - необходимо е още време онези, които имат съмнения, да я прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, на която отново ще дебатираме защитата на жертвите от насилие“, коментира Цачева. Юрова припомни статистиката, че всяка една от 3 жени е била обект на посегателство. „Истанбулската конвенцията има потенциала да се бори срещу принудителните бракове, осакатяване на гениталии и други начини на насилие. Не е нормално мъжете да бият жените и децата. Това е моето послание. Все още мисля, че Истанбулската конвенция има шанс в тази красива страна", каза Юрова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.