0
Пз зене, цупене, жабешки движения с устните, смешно издуване на бузите сякаш се жабурим с въздух – тези прости упражнения, които  раздвижват кръвта и стягат овала според актрисата Виолета Марковска могат да помогнат на всяка дама по-дълго да задържи младостта и лицето да остане без бръчки.
За да се усети ефектът и ползата, задължително условие е упражненията да се правят редовно – всеки ден да отделяме по 10-15 минути. „Не става с 1-2 пъти в седмицата, а само с постоянство”, настоява Вили. Само половин година след като роди сина си, чаровната актриса стана и учител по йога за начинаещи. За нея йога е добра рецепта за младост и здраве. Самата тя преди 15 години се среща някак случайно с древното изкуство - попада на занимателно четиво в списание. После по телевизията вижда асани и пробва да ги направи. И успява. Е, не се получава от първия път, но тя продължава с опитите. На тези, които смятат, че е задължително да сплетем  крака над главата или да се усучем в невероятна поза, за да има ефект, Марковска обяснява:
„Йога не е акробатика, а преди всичко правилно дишане. Проблемът е, че ние не сме научени и не знаем как да дишаме, затова не можем да се заредим  с кислород. А неправилното дишане е в основата на умората, която ни тежи”, допълва тя и дава своя рецепта за красота и младост - асани, правилно дишане и режим.  „Само с тях можем да преборим преждевременното остаряване. Всеки обаче се нуждае от време, за да вникне и да почувства тази философия. И да я превърне в начин на живот, който да го зарежда с енергия и здраве”. За ползите от тази практика, Вили  може да говори с часове. Опитва да избяга от клишетата, които всички прилепват към йога практиката, не иска да говори за общата „хармония” . Обяснява, че асаните наистина действат успокоително на ума – и се постига чрез дишане. То зарежда тялото с кислород и дава контрол на емоциите.  „Всеки има нужда от 15 минути на ден, в които да мълчи  - тишината дава спокойствие не само на тялото, но и на ума. Помага да се концентрираме”, съветва тя.
За начинаещите в йога практиката Вили пояснява, че дишането става само през носа – бавно и дълбоко  като издишането задължително трябва да е продължително отколкото като сме поели въздух – това успокоява психиката и нервната система, навлиза в детайли тя. Докато надникне в механизма, актрисата преминава през изпити по анатомия и физиология в  Национал-ната спортна академия в София. А после, след последния етап на обучението, взема сертификат и става инструктор. Първите й курсисти са убедени, че освен от сцената, екрана и в състезания като Dancing star, тя има какво още да им покаже.
От близо 7 г. Вили Марковска не яде месо. Не защото „не трябва” или защото йога го забранява, а просто защото така го чувства.  „Йога отрича крайностите.
Няма забрани. Спрях месото и цигарите и мисля, че правилното дишане ми помогна много за тази промяна”, обяснява тя. Режимът й на хранене също е строг. Не яде сладко и захар. Замества го с риба и моркови, които обожава. Яде правилни храни и не прави никакви компромиси, защото е убедена, че „ние сме това, което ядем”. И често повтаря тази максима.