Снимки

България е част от проекта на ЕС "Римските СПА курорти в Европа", с което се представя на международното изложение ITB в Берлин. Събитието се откри от служебния министър на туризма Стела Балтова, ръководителя на проекта Тобиас Биленщайн и Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

Проектът предвижда изграждането в Европа на мрежа от дестинации, които стъпват на опита на древните римляни в използването на лечебните минерални извори. Това е основна цел на проекта "Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа", заяви Тобиас Биленщайн. Мястото на България в този проект е заради богатството си от минерални извори и културно-исторически забележителности, каза министър Балтова.

Концепцията е разработена от 3 организации - Европейската СПА асоциация, германския туроператор FIT Reisen и компанията Europespa. Започват работа през 2014 г. с национални партньори от Испания, Гърция, Франция, Германия, Италия, Унгария, Румъния, България. Официален партньор от нашата страна е Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Европейският съюз участва във финансирането. Основната идея стъпва на факта, че в много европейски страни съществуват дългогодишни традиции в областта на СПА и балнеологичния туризъм, тези страни имат нещо общо помежду си и това е римската история. Тя е много важна част от европейското културно наследство. Идеята е да се използва тази обща част от историята и в маркетинга, защото тя е определяща за спецификата на някои дестинации. Всъщност съчетаваме СПА туризъм и култура. "Римските СПА дестинации" е също и бранд, поставен на пазара. Всяка дестинация е бранд, което я прави уникална, обясни Тобиас Биленщайн.

Над 260 обекта в България развиват СПА туризъм, подчерта Сийка Кацарова. Една от идеите на проекта е изграждане на мрежа от дестинации. Добре е за град като Кюстендил например да си сътрудничи със свои колеги от Португалия, Франция и Германия и всеки да научи нещо един от друг. В рамките на този проект градовете не се съревновават, а са част от общото наследство. Ако едната година туристът е бил в България и му хареса, на следваща да отиде в Германия, това е идеята.

Проектът има две големи таргет групи. Едната са европейските туристи. Естествено, германците са сред най-активните туристи, това е голям пазар. Има интерес от Испания, Австрия, Швейцария, скандинавските страни. Втората група са туристи от Япония, Китай, САЩ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.