Дали бъдещият антикорупционен орган трябва да има и разследващи функции, или само чисто информативни, е въпрос на политическо решение. Това коментира председателят на Върховния административен съд Георги Колев след среща с БСП във връзка със законопроекта, който социалистите подготвят като алтернатива на публично обявените вече текстове на правителството за закон за борба с корупцията. В проекта на червените агентите в бъдещото звено се предвижда да получат широки правомощия, включително и разследващи. Колев уточни, че лично е акцентирал на тази тема по време на срещата с депутатите на БСП и ледара на партията Корнелия Нинова, като уточни, че по принцип и двата варианта са възможни. По думите му било възможно да се реализира и разписаната в проекта на социалистите процедура, при която президентът назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган. За целта обаче текстовете трябвало доста да се прецизират с ясни правила.

Нинова от своя страна допълни, че повреме на разговорите са получили „много разумни предложения“ от ВАС, като подчерта, че това е именно органът, който прилага законите. „Дадоха ни препоръка да се разпише процедурата, по която президентът определя председателя, да има по-ясни правила, по които това да се случва“, обясни тя. Трябвало да се предвиди конкретно процедурата за избор – дали да бъде с конкурс, както и да се гарантира прозрачността и председателят ще бъде държавен служител.

Друга важна препоръка, която според Нинова са получили по време на разговорите с Колев, било да извадят евродепутатите от списъка с лицата, които могат да бъдат разследвани от антикорупционния орган. Причината била, че от момента на избора им те ставали служители на европейска институция и не подлежат на юрисдикцията на такъв български орган. Наред с това била дадена препоръка и да се предвиди много точна процедура за съхраняване и унищожаване на събраната информация от разследващите агенти, за да няма злоупотреби. По отношение на разследващите функции пък трябвало да се разпише изрично, че то се прави по предвидените способи на НПК, което да гарантира, че няма някакви специални и нови начини. Следвало да се допълни в съответните закони, че и председателят на антикорупционния орган може да иска СРС. „Паралелна прокуратура не можем да правим“, категорична бе Нинова и уточни, че в техния законопроект не се предвиждат проемени във функционирането на прокуратурата, като тя си оставала „господар на процеса“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.