Снимки

Автономно управляващите се автомобилите са често в новините, но малко се говори за автономния морски транспорт.

Норвежката компания Yara заедно с компанията разработваща технологии в корабоплаването, Kongsberg изграждат първия изцяло електрически, автономен кораб за превоз на контейнери в света, който ще заплава в открито море в края на 2018 г.Високотехнологичният контейнеровоз, наречен Yara Birkeland, ще пренася химикали и торове от завода на Yara до близките градове Бревик и Ларвик. Първоначално кораба ще плава с екипаж, преди да премине на дистанционно управление през 2019 г. и напълно автономно през 2020 г.
Ползата от новата технология ще е значителното намаляване на емисиите на NOx и CO2, след като компанията ще замени извършваните 40.000 пътувания с камион годишно за транспортиране на  продукцията си с нов морски маршрут изминаван от изцяло електрически кораб.
 

”С този нов автономен кораб за превоз на контейнери, задвижван от акумулаторни батерии, ние изместваме транспорта от пътя към морето, като по този начин намаляваме шумовото и прахово замърсяване, подобряваме безопасността на местните пътища и намаляваме емисиите на NOx и CO2”, казва Свейн Тор Холшер, президент и главен изпълнителен директор на YARA.


От страна на автономията, все още има много прагматични и регулаторни препятствия, които трябва да се преодолеят, преди да има напълно роботизирани кораби, плаващи през океаните. Норвегия е водеща в технологията след като Норвежките морски власти и Норвежката крайбрежна администрация подписаха споразумение, миналата година, определящо фиорда Тронхайм за първата в света тестова зона за автономни кораби.


Наскоро, Rolls Royce представи визията си за автономно корабоплаване, където роботизирани кораби, без палуби са дистанционно контролирани от екипи в контролни центрове на брега. Предимствата на автономните или дистанционно управлявани кораби може да бъдат големи, като съдовете са преработени за максимална ефективност с премахването на каюти и палуби.


След като Yara и Kongsberg пуснат на вода първия търговски, изцяло електрически, автономен контейнеровоз, започва ерата на автономните плавателни средства. Очакванията на Yara и Kongsberg за напълно автономно плаване през 2020 г. съвпадат с тези на Rolls Royce, така че е вероятно автономно управляващите се морски плавателни съдове да влязат в експлоатация по-бързо от колкото автомобилите, които се управляват сами.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Електронна кожа дава усещане за допир

Е-дермис може да бъде приложен на всяка протеза

Учени са разработили „Е-дермис” или електронна кожа, която може да се приложи към ръка протеза, позволявайки на потребителя да придобие усещане за допир. Използвайки електронни сензори, имитиращи нервните окончания в тялото, кожата може да предаде както усещане за допир, както и за болка.

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.