Снимки
Гражданите се оплакват най-много пред омбудсмана за нарушените им права на потребители, като за 2016 г. жалбите от този тип са 3128. Сред тях пък най-много са срещу топлофикациите - 882 и срещу мобилните оператори - 531. Това показва годишната статистика за работата на институцията през миналата година, която омбудсманът Мая Манолова представи лично. Данните показват още, че електроразпределителните дружества също често газят правата ни и ни късат нервите, като жалбите срещу тях са 502, срещу ВиК - 422, а срещу банки - 314. Често гражданите са се жалвали за нарушени социални права, такива на собственост и други. Миналата година са постъпили 10 640 жалби и сигнали, което е рекордно за институцията изобщо до момента, отчете Манолова. Тя наблегна на проблемите, които гражданите имат с арбитражните съдилища, като разказа конкретен куриозен казус, при който се търсят погасени борчове и от мъртвец. „Цинизмът мина всякакви граници, явно са се сдобили с тефтерчето на Свети Петър”, коментира Манолова. Става въпрос за починал през март миналата година човек, от когото сега се търсят задължения от 2009 г. към БТК в размер на 20 лв. През 2012 г. задължението било продадено на колекторска фирма и през септември миналата година се намесил и арбитражният съд, като с натоварването с юрисконсултски и други такси борчът скочил на 300 лв. За казуса разказа и братът на покойника Динко Драгнев, който сега бере ядовете около своеволията на арбитражите. Манолова представи и още един случай, при който арбитраж търси 560 000 лв. несъществуващо задължение от община Родопи. В оставащото време на това Народно събрание депутатите да приемат окончателно законодателните промени, ограничаващи произвола на частните арбитражни съдилища, настоя Манолова. Тя е подготвила и писма до всички 240 народни представители по въпроса, за да нямало после оправдания, че не са разбрали искането й. „Съпротивата срещу този закон е за десетки милиони левове, колкото събират арбитражните съдилища от такси и юрисконсулти интерес”, коментира Манолова. Тя призова депутатите да намерят 1 час време, за да приемат окончателно промените. И намекна, че ако това не се случи, може да се окаже, че защитават лобистки интереси срещу тези на гражданите.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пускат на 22 май движението по локалните платна на Северната тангента

Във вторник (22 май) по обяд ще бъде пуснато движението по северните локални платна на Северната скоростна тангента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтите в района. Тя обясни, че е приключил третият етап на локалните платна при Северна скоростна тангента и отбивката при с. Требич.

246 читалища повече за 5 години

С 8 на сто с е увеличил броят на читалищата в България за 5 години, като общо наброяват 3321, сочат данни на НСИ. Пик в развитието на просветната дейност бележи 1965 г., тогава те са били с 1192 повече в сравнение с днес. Читалищната активност е по-силно застъпена в селските райони – 80% от всички 3321 сгради се намират именно там.

Авторът на матурата по БЕЛ изтекъл на 11 май

Авторът на тазгодишната матура се появилаоще на 11 май във фейсбук, въпреки драконовите мерки и фактът, че само един човек знаеше как точно бяха формулирани темите.