Над 100 000 души ще бъдат позитивно и справедливо „засегнати“ от увеличение на заплатите в образованието. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Тези 223 милиона лева са за цялото образование. От тях само 200 милиона са за средното образование. От тях 126 милиона лева са за заплати. Не е малко на фона на 140 милиона, които успяхме да издействаме повече за тазгодишния бюджет - тогава единият стандарт се увеличи с около 5,7 процента и това донесе допълнително увеличение пак на заплатите, но не беше толкова високо”, обясни синдикалистът.

Според него младите учители трябва са получат повече от 10% ръст. „Това е идеята всъщност - поне 20-ина процента да бъдат, за да могат допълнително да усетят някакъв стимул, макар че върху 600 лева, каквато е заплатата на младия учител, като сложим дори 20 процента, няма да стигнат дори 700. Хубави стъпки правим, но си си давам сметка, че това е максималното, което можем да постигнем в рамките на една бюджетна процедура, но трябва още, трябва доста повече, за да можем наистина да задържим хората, да задържим младите в България с мотивация, а не със заклинания, със задължителни години да работят, след като са учили години висше образование някъде, както някой предложи", коментира Димитров.

По думите му в системата на здравеопазването също има „крещяща нужда“ от поне 250 - 300 млн. лв. допълнително както към НЗОК, така и към Министерството на здравеопазването, включително и 20% ръст на заплатите в Спешната помощ.

През настоящата година е постигнато средно 7% увеличение на заплатите в приходните администрации. Сега е заложено искане за нови 10%, но то все още не среща съгласието на финансовия министър, който е изразил готовност за около 5%. Искат се десетпроцентни увеличения и за агенциите, които работят с хората „на терен“ като Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, изтъкна Пламен Димитров, цитиран от Националното радио. „Тази година обаче пред скоба ще извадим социалните заведения. За тях... мизерията там е най-голяма. В момента в домовете за стари хора, за хората с увреждания, домовете за деца, работят около 15 500 души със заплати от 460 до 550 лева, като горните са за висшистите. Тук нашето искане е 25% увеличение и преди отпуските направихме така, че финансовият министър да види и да чуе тези хора“, заяви синдикалистът.

Другата седмица двата синдиката и работодателите ще седнат на масата за преговори относно минималните заплати.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Все още не е възстановена мантинелата на пътя край Своге

Мантинелата, която се скъса при катастрофата на пътя край Своге, при която загинаха 20 души, все още не е поправена, съобщи БНТ. Участъкът от пътя е преасфалтиран, но металното заграждение не е възстановено, защото община Своге и АПИ продължават да спорят, кой е неговият собственик и съответно отговаря за ремонта.

14 коли зарязани на летището

14 автомобила са зарязани на паркинга на столичното летище и никой не ги търси, съобщиха от аеропорта пред „Монитор“. Возилата не „висят“ на обществените паркинги на летището, а са преместени на специално обособена зона. „При установяване на коли с по-дълъг престой се уведомява Гранична полиция, за да се провери дали автомобилът се издирва.

НЗОК с близо половин милиард повече за 2019-а

Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. ще разполага с 490 млн. лв. повече и ще достигне 4,350 млрд. лв., това каза Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет, след заседание на надзорниците по повод публикувания проект на бюджета на касата.