Нова система за по-бърз сензорен контрол

Нова система за по-бърз сензорен контрол

Умните часовници са способни да изпълняват все повече и повече функции, но техните сензорни дисплеи трябва да останат сравнително малки, за да може да се носят на китката. В резултат на това се появяват най-различни опити за разширяване на потребителския интерфейс, извън екрана. Една от най-новите разработки, известна като WatchSense, позволява на потребителите да контролират мобилно устройство, като движат пръстите на едната ръка върху другата.

Концепцията WatchSense е разработена от изследователи от Института по математика и информатика Макс Планк, Университета в Копенхаген и Университета Аалто във Финландия.

Под форма на доказателство на концепцията, системата включва малък сензор за дълбочина, който се носи на предмишницата. Този сензор е в състояние да установи позициите на показалеца и палеца на потребителя, докато се движат отгоре на другата ръка, която носи часовника, както и в пространството над нея. Софтуерът позволява задаването на различни команди за различните движения, като потребителите може да контролират различни функции на свързания към часовника смартфон.

За момента, сензорът се носи отделно от умния часовник, но изследователите смятат, че скоро ще може да интегрират миниатюрни сензори за дълбочина директно в часовниците.

При лабораторните тестове е установено, че WatchSense позволява на потребителите да регулират силата на звука и да избират песни по-бързо, отколкото когато използват приложението за музика на Android на смартфона. Също така е установено, че боравенето е „по-задоволително” от сензорен екран при задачи с виртуална и добавена реалност, като има още приложение при работа с карта и контрола на голям външен екран.

Технологията ще бъде демонстрирана на предстоящата конференция Human Factors in Computing, която ще се проведе в Денвър, Колорадо.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.