Снимки

Купеното от магазина агнешко месо можем да съхраняваме от 7 до 10 дни, смятат експерти, като температурата в хладилника трябва да е между 0 и 4 градуса. Този режим са длъжни да поддържат и в хладилните витрини в магазините.

Според д-р Александрина Борисова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), когато купуваме агнешко месо

 

основно трябва да внимаваме за няколко неща 

 

- да е с маркировка за ветеринарен контрол, да има свеж вид, да няма зацапвания и промяна в цвета. По думите й по възможност е по-добре да се купува опаковано месо.

За яйцата, които ще консумираме по празниците, д-р Борисова предупреди, че те могат да се държат на сухо и хладно място при температура не по-висока от 18 градуса. „Хубаво е яйцата да са от магазин, където се съхраняват при тези условия”, съветва експертът. „След покупката им възможно най-бързо трябва да се приберат хладилника вкъщи, за да е сигурен потребителят, че ще консумира безопасен продукт”, обясни д-р Борисова. По думите й за яйцата трябва

 

да се гледа да са маркирани с номера на птицефермата

 

където са добити. Когато те са в опаковки, върху тях е задължителен номерът на производителя и пакетиращата фирма.

От БАБХ информираха още, че е започнала ваксинацията на говедата в районите на общините Димитровград, Хасково, Стара Загора, Опан, Раднево, Чирпан, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич, Сандански, Първомай, Кочериново, където бяха открити 31 огнища на нодуларен дерматит.

„Месото, добито от едри преживни животни на територията на тези райони, се маркира с елипсовиден печат с 2 диагонални линии. Той трябва да бъде един вид като зачеркнат с тези 2 кръстосани линии. Месото не е опасно за консумация от човека”, обясни още д-р Борисова. По думите й върху опаковките с термично обработено месо от тези райони се поставя маркировка диамант.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.