Снимки

Спасителна археологическа експедиция стартира под ръководството на специалиста от НИМ при БАН д-р Деян Рабовянов в останките от късноантичната църква в местността Черковищата и средновековната крепост Бузово кале до село Бузовград.

В екипа на експедицията са включени докторантите по антична археология Пламен Дойчев от ВТУ и Калин Чакъров от Исторически музей – Павликени, а финансирането е осигурено от постъпленията на казанлъшкия исторически музей „Искра“.В продължение на месец специалистите ще проучват двата паметника, които през годините многократно са били обекти на иманярски набези.

Най-много от кирките и лопатите е пострадал храмът, който предстои в последствие да бъде експониран. Древната постройка е дълга 20 м и широка 9 м, като все още е запазена розовеещата хоросанова мазилка на външните стени.

Другият обект на разкопките - крепостта Бузово кале се е разпростирала на плош от близо 20 дка, което я прави сред най-големитев региона.

Значителното пространство, наред с регистрираното в нея гъсто застрояване я определя като регионален център за Казанлъшкото поле не само през късноантичния период, когато е издигната, но и по време на Второто българско царство, когато е била поправена и активно обитавана. В крепостта на този етап ще бъдат извършени само сондажни проучвания, за да бъде изяснена хронологията на съществуването й.

“В аванс можем да кажем, на база иманярските изкопи, че това по всяка вероятност е бил един от центровете на Втората българска държава“, коментира д-р Деян Рабовянов.

След приключване на проучванията и експонацията на останките двата обекта ще бъдат включени в туристическите маршрути в Долината на тракийските царе.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.