Снимки

Народният театър „Иван Вазов” и пет национални театъра от балканските страни положиха през уикенда основите на Асоциация на балканските национални театри (АБНТ). Директорът на първата ни сцена Мариус Донкин и представители на театрите от Македония, Албания, Косово, Словения и Румъния подписаха Меморандум за създаването на асоциацията, чиято цел ще бъде да обедини усилията и добрите практики на балканските национални театри.

Съгласието си да се присъединят към асоциацията са дали и Турция, Сърбия и Гърция, които предстои да подпишат меморандума в идните седмици, тъй като техни хора бяха възпрепятствани да присъстват на основаването на организацията в София. На церемонията по подписването присъстваха Мариус Донкин – директор на Народен театър „Иван Вазов”, Йерней Пристов – мениджър международни отношения и публични комуникации в Националния театър на Словения, Агим Сопи – директор, и Агон Мифтари – артистичен директор на Националния театър на Косово, Хервин Чули – директор на Националния театър на Албания, Нина Николич – артистичен директор на Националния театър на Македония, и Адриана Попеску – мениджър международни отношения и комуникации в Румънския национален театър „Йон Лука Караджиале”.

Една от главните цели на асоциацията ще бъде

организирането на всеки две години

на Форум на балканските национални театри, чието домакинство ще се осъществява на ротационен принцип. Първият домакин – през 2020 г., ще бъде Народният театър „Иван Вазов” в България, като инициатор на идеята. Тогава се навършват и 170 години от рождението на патрона на театъра Иван Вазов. Идеята за този форум бе лансирана именно от директора Мариус Донкин в неговата управленска програма още в първите дни на мандата му, а година и половина по-късно вече е факт.

„Тази асоциация е най-прекият и ефикасен път за комуникация, за творчески живот, за сътрудничество, и това е начинът, по който и нашите народи ще заживеят по-добре. Желая на добър час и дано това, което създаваме сега, има дълъг живот и смисъл за всички. Вярвам, че ще се справим достойно с каузата да развиваме една активна духовна и културна дейност. Във времето между всеки театрален форум ще организираме допълнителни активности – работни срещи за драматурзи, сценографи, комуникации и всички сфери на работа в театъра, включително размяна на автори, заглавия, гостувания и дори актьори”, каза Мариус Донкин.

„Всички имаме сходни проблеми, разликите са много малки, а това, което споделяме заедно, е много голямо. И имахме нужда от една такава инициатива, която да ни обедини. Надявам се, че това ще продължи, ще се развие и ще става все по-голямо”, подчерта Агон Мифтари. „Директорът на Националния театър в Букурещ Йон Карамитру активно подкрепя идеята, че в тази зона на Балканите съществува много силна креативност, че имаме какво да покажем на западния театър, и е много важно да се обединим, за да имаме сили да преминем границата между Запада и Балканите. Както стана ясно, имаме много общи неща, теми, проблеми, но не и решения, които се надяваме да намерим заедно. Това е единствената зона в Европа, където все още съществуват национални театри – много силен аргумент да се обединим и гласът ни да бъде чут. Желая дълъг живот на тази инициатива и се надявам тя да не бъде прекратена с края на мандатите на съответните директори, а да продължи като една обща кауза”, каза Адриана Попеску от румънския национален театър. Йерней Пристов от Словения поздрави Мариус Донкин и екипа му за идеята и пожела от името на директора на националния театър Игор Самовор театрите на Балканите да развият сътрудничеството си, да се опознаят по-добре и да работят активно. „Всички ние делим

малко, но наситено с история и култура пространство

Доказали сме, че работим като професионалисти и имаме огромна публика – всичко това ни дава вяра, че тази инициатива има огромен потенциал. Ще се радваме да видим тук и националните театри на Хърватска, Черна гора и Босна и Херцеговина – в крайна сметка Балканите са нашият малък свят”, коментира Нина Николич от Македонския народен театър.

По предложение на директора на Албанския национален театър Хервин Чули членовете на асоциацията се обединиха около идеята всеки от театрите да подпомага финансирането на форумите с годишна вноска в размер на 5000 евро. „Съюзът, който създадохме днес, е не само политически, той е най-вече културен. И това означава, че заедно ние сме по-силни, ще бъдем още повече приятели, и няма да бъдем врагове. И чрез културата ще постигнем мир и сътрудничество. Делим обща история, която трябва да ни даде вяра да продължим напред”, сподели Чули.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

"Феноменалните 2" счупи рекорд в боксофиса

Рекордни приходи за анимация отчете „Феноменалните 2“. От продажба на билети в Северна Америка лентата е спечелила 180 милиона долара, с което се превърна в най-касовата рисувана продукция. Досега рекордът се държеше от „Търсенето на Дори“ (2016).

Кристо издигна пирамида от варели в Лондон

Точно две години след огромния успех на Плаващите кейове, които извадиха от анонимност малко познатото италианско езеро Изео в Тоскана Кристо Явашев се завърна с нова монументална инсталация на открито – този път в изкуственото езеро Сърпънтайн зад двореца Кенсингтън, в лондонския Хайд Парк.