Снимки

Седмокласниците ще учат за основните права и задължения на българските граждани според Конституцията. Това предвижда проектът на новата учебна програма за седми клас по история. Заложено е през този период учениците да учат само уроци свързани с българското минало обхващащи периода от от Възраждането, през времето на Тато, та чак до наши дни. Също така в седми клас учениците ще изучават само българска литература. В програмите са заложени емблематични произведения като „Стани, стани юнак балкански“, „Вятър ечи Балкан стене“, „Опълченците на Шипка“, „Немили -недраги“,  „На прощаване“, „По жицата“, откъси от „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“ и др. Toва стана ясно след като в образователното министерство бяха представени проектите на учебни програми за трети, седми и девети клас. Според влезлия наскоро в сила Закон за предучилищно и училищно образование основно образование ще се завършва след седми клас, след който има  и национално външно. Затова и в учебните програми се акцентира на българската история и литература.
По география в седми клас са заложени теми за  Балканския полуостров, Европа и България.
В часовете по новия предмет  „Технологии и предприемачество“  пък децата ще  учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип.

Според програмите за третокласните по български език те ще трябва да могат да рецитират стихотворението на Дора Габе „Обич“. Въвежда се и новият предмет компютърно моделиране, при който децата ще правят първите стъпки в програмирането  и ще създават анимации.  Те ще се учат да програмират още на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
Предметът „Технологии и предприемачество“ пък е „наследник“ на предмети като Трудово възпитание и Домашен бит и техника.  Освен, че ще дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. В трети клас хлапетата ще добиват и начална икономическа култура.
Учебната програма в девети клас по български език пък учениците да умеят да създават CV и делово писмо.
По литература ще се изучава световната класика, както и Паисиевата „История славянобългарска“.  В часовете по „Технологии и предприемачество“ пък учениците ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.  
Той припомни, че в новите учебни програми са заложени 60% за нови знания и 40% за практически упражнения.
След като бъдат окончателно приети новите учебни програми трябва да влезнат в сила от учебната 2018-2019 година.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отново предупреждения за обилни валежи, вече и по Черноморието

Жълт код за обилни дъждове и гръмотевични бури е в сила за територията на цялата страна днес. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Очакваните количества дъжд в отделните райони са между 30 до 35 л/кв.м.

Спецсъдът заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Специализираният наказателен съд ще проведе днес заседание по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД. Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф.