Снимки

Радиоактивна дървесина от Чернобил, където през 1986 година стана една от най-големите трагедии в ядрената индустрия, е била залавяна на няколко пъти на границите ни. Последният случай е от края на миналата година. Тогава камион с дървен материал от Украйна

побъркал сензорите за радиация

на границата. Оказало се, че дървесината идва от района на Чернобил и била силно замърсена и опасна. За последните три години митничарите засичали общо 16 случая на опит да се внесат опасни материали. Повечето от тях били инциденти. В камиони със скрап се оказвало, че има замърсени предмети.

„За да се предотвратят подобни трагедии и опасности за населението, по 27 пункта в страната вече има т.нар. монитори за радиоактивни материали“, обясни Мирослав Георгиев от Гранична полиция. Последният такъв беше представен вчера на летище София. Техниката струва $35 млн. и е подарък от Департамента по енергетика на САЩ. За тестването на апаратурата на летището пристигна и посланикът на Америка у нас.

След като детекторите засекат опасност, служители проверяват източника с ръчни уреди.

„Американското правителство и международните му партньори действат активно, за да се преборят с тази заплаха. След осем години тясно сътрудничество между българското правителство и Националната администрация по ядрена сигурност (НАЯС) ние приключихме инсталирането на системата за откриване на ядрени материали на всички гранични български пунктове - по земя, море и въздух“, заяви вчера посланик Ерик Рубин.

С инсталирането на

системи за противодействие

на нелегалния трафик на радиоактивни и ядрени материали успяваме да направим България и ЕС по-сигурни, каза пък каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той благодари на правителството на САЩ, на Министерството на енергетиката и на посолството.

„Това прави България по-сигурна, прави ЕС по-сигурен. Това е програма, която позволява ние да предотвратим неконтролирано преминаване на радиоактивни материали. А както чухме от колегите, това е ставало многокатно до момента. С тази програма успяваме да направим България и ЕС по-сигурни в едни времена, когато и заплахите от тероризма, и нестихващите конфликти в Близкия изток ни изправят пред предизвикателства, които са значителни“, обясни Гунев.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.